Selskapene Apple og Samsung kjemper om markedet for smarttelefoner, anslått til å være verdt 219 milliarder dollar i 2011, ifølge Bloomberg. De slåss om patenter og retten til ulike produkter og er involvert i søksmål i fire verdensdeler.

Natt til fredag norsk tid besluttet en dommer i Japan at Samsungs smarttelefoner og nettbrett ikke har krenket Apples patenter.

Steg på børsen

Apple mener Galaxy S, Galaxy Tab og Galazy S II krenker deres patenter og krevde 1,3 millioner dollar fra Samsung. Det fikk de altså ikke medhold i.

Samsung er svært fornøyd med kjennelsen i Japan sier selskapet i en kommentar.

Samsungs aksjer steg straks etter kjennelsen.

Verdien på aksjen var opp med 1,6 prosent tidlig fredag morgen norsk tid på børsen i Seoul i Sør-Korea.

USA holdt med Apple

Det er bare en uke siden en domstol i USA fattet en motstridende avgjørelse. De mener Samsung har krenket Apples patenter og bestemte at de må betale 1,05 milliarder dollar til Apple.

I Sør-Korea besluttet dommeren at begge selskaper krenker hverandres patenter og pålå dem å trekke en rekke smarttelefoner og nettbrett fra markedet.

Samsung har måtte trekke Galaxy 10.1-brettet fra salg i USA. Apple krever at også åtte ulike smarttelefoner blir tatt ut av salg, men dette har ikke domstolen tatt stilling til ennå.

Samsung er den største selgeren av smarttelefoner globalt med en andel på 35 prosent av markedet, ifølge Bloomberg. Apple inntar andreplassen med 18 prosent.