Minst 200 i Nederland og 100 i USA skal ha blitt syke etter å ha spist laks fra en nederlandsk fabrikant, ifølge nederlandske helsemyndigheter (RIVM).

Men myndighetene understreker at det virkelige tallet sannsynligvis er langt høyere, siden mange ikke oppsøker lege etter å ha blitt syke.Ifølge BBC mener Hareld Wychgel i RIVM at det foreløpige antallet smittede kan være «toppen av isfjellet».

— Det reelle antallet smittede er sannsynligvis mye høyere, sier han.

Mulig sammenheng

Noen av lakseproduktene i USA som kan være involverte, er solgt som norsk røkelaks, men foredlet i Nederland, ifølge den amerikanske nyhetskanalen ABC. Produktene, som ble trukket fra markedet, stammer fra den nederlandske fabrikanten Foppen.

Amerikanske helsemyndigheter har den siste tiden registrert 85 tilfeller av den samme salmonellatypen i 27 stater. Det første ble registrert 1. juli. Vanligvis, uten et slikt utbrudd, ligger tallet på rundt 30.

— Vi undersøker nå en mulig sammenheng mellom tilfellene i USA og dem i Nederland, sier Lola Russell, ifølge Huffington Post.

Trekker alle produkter

Det nederlandske Mat- og forbrukertrygghetstilsynet NVWA advarer folk mot å spise lakseprodukter fra Foppen etter å ha funnet salmonella i en rekke produkter.

- Smittede røkelaksprodukter fra den nederlandske fabrikanten Foppen er årsaken til salmonellautbruddet i Nederland. Selskapet leverer laks til et stort antall fiskematfabrikker, supermarkeder, grossister og fiskehandlere. NVWA har trukket alle røkelaksprodukter fra denne produsenten fra markedet, skrev tilsynet onsdag.

Salmonella finnes i mer enn 2500 varianter, og den aktuelle typen i dette tilfellet er Salmonella Thompson.

Butikkjeden Costco, som solgte lakseproduktene med norsk navn i USA, trakk umiddelbart alle produktene fra sine hyller da de fikk telefon om salmonellafunn i Nederland.

Craig Wilson i butikkjedens mattrygghetsavdeling sier til nyhetsbyrået AP at deres egne tester av produktene ikke fant salmonella. Han sier også at butikkene ikke direkte har fått noen henvendelser om syke kunder.

Laks fra fire land

Laksen som inngår i Foppens produksjon, kommer fra Skotland, Argentina, Alaska og Norge.

Den nederlandske produsenten Foppen har trukket tilbake sine produkter fra det nederlandske markedet. Ingen av disse er direkte merket med norsk opprinnelse, men to av produktene er merket som skotsk laks. Det utelukker imidlertid ikke at norsk laks kan være brukt i produktene.

To av Foppens fabrikker med 150 ansatte ligger i Harderwijk i Nederland. En tredje fabrikk med 150 ansatte ligger i Hellas.

— Undersøkelser er igangsatt og har så langt vist at problemet stammer fra fabrikken i Hellas, sier en representant for Foppen til AP.

Ifølge nederlandske helsemyndigheter selges ikke Foppens produkter i noen særlig grad utenfor Nederland og USA.

Foppen opprettet et telefonnummer som kunder kunne ringe. I løpet av de to første dagene kom det inn 1400 samtaler, og 350 av disse kunne vise til symptomer som stemmer overens med salmonellasmitte.

Marine Harvest var leverandør

Stavanger Aftenblad skrev i 2002 om at den norske oppdrettsgiganten Marine Harvest, hvor John Fredriksen er største eier, hadde inngått langsiktige kontrakter med selskapet Foppen i Nederland.

Kommunikasjonssjef Marte H. Grindaker i Marine Harvest vil hverken bekrefte eller avkrefte om Marine Harvest fortsatt leverer laks til Foppen.

— Vi kommenterer ikke på den saken i det hele tatt, sier hun til Aftenposten.no og henviser til bransjeforeningen Norsk Sjømatråd.

Egil Ove Sundheim, sjømatrådets direktør for markedsinformasjon, sier til Aftenposten.no at de ikke har informasjon som knytter dette til norsk laks.

— Vi er kjent med at det er salmonellautbrudd i USA og Nederland, der man har valgt å trekke tilbake endel lakseprodukter. Det kan komme både fra villaks og oppdrettslaks. Vi vet ikke noe mer om hvem som har levert laksen som er involvert, eller hvilket land det kommer fra, sier han.

Ikke fra levende laks

Han understreker at levende laks i utgangspunktet ikke er bærer av salmonella.

— Salmonella vil ikke overleve i den temperaturen som laks vokser opp og lever i. Så i den grad salmonella er knyttet til lakseprodukter, må bakterien komme fra produksjonen, ikke fra oppdretten.

- Men smitten kan ha kommet fra et slakteri i Norge?

— Det vet vi ikke, sier Sundheim.