For første gang på tre år reiser Tysklands forbundskansler Angela Merkel til Hellas tirsdag. Hun skal i samtaler med den greske statsministeren Antonis Samaras som tidligere i uken uttalte at Hellas ville gå tom for penger innen slutten av november. Landet trenger nye overføringer fra krisepakken for ikke å gå konkurs, skriver den britiske avisen The Guardian.

Fordi Merkel har stått i spissen for de strenge kravene som er rettet mot Hellas i forbindelse med kriselånene, har hun også blitt gjenstand for sinne og frustrasjon i den greske befolkning. Blant annet har bildet av henne blitt manipulert til å se ut som en Nazi-leder i greske aviser og demonstranter har kledd seg ut som Merkel med Adolf Hitler ved sin side.

Protester i gatene

Statsminister Samaras har kalt Merkels besøk for «gode nyheter», og sa «Vi vil ta henne imot som det sømmer seg en leder for en stor nasjon og et vennligstilt land».

Det er ikke fagforeningene enig i. Straks besøket ble kjent kunngjorde de storstreik under besøket tirsdag. Under den tre timer lange storstreiken vil grekerne trekke til gatene utenfor parlamentet i Athen i protester, og vise Merkel at nok er nok. For bare to drøye uker siden var det generalstreik i Hellas som utviklet seg til dramatiske opptøyer i gatene. Demonstranter kastet bensinbomber og politiet svarte med vannkanoner.

Møter ikke opposisjonen

Ifølge The Guardian har fagforeningene uttalt at «arbeidere, pensjonister og arbeidsledige orker ikke mer av EUs straffepolitikk». Hellas har blant annet kuttet lønninger, økt skatter og hevet pensjonsalderen som ledd i å imøtekomme EUs krav.

Under sitt besøk til Tyskland skal Merkel ikke møte lederen for opposisjonspartiet Syriza og dets leder Alexis Tsipras. Dette ble vurdert, skriver den greske avisen ekathimerini.com, men ble avvist etter at Syriza reagerte på nyheten om Merkels besøk med å oppfordre grekere til å bli med på storstreiken og protestene.

Merkels talsperson Steffen Seibert har uttalt at besøket må sees på som et uttrykk for Tysklands ønske om å beholde Hellas i eurosamarbeidet. Samtidig understreket han at Hellas må fortsette arbeidet med å gjennomføre smertefulle refomer.

Bensinbomber ble kastet i gatene i Athen da det ble avviklet generalstreik i slutten av september. Når Angela Merkel kommer til Hellas neste uke er det varslet storstreik og nye demonstrasjoner.
Yannis Behrakis, Reuters, NTB-Scanpix