Afrika er en stor mottaker av norske bistandsmidler. 5,7 milliarder, tilsvarende 21 prosent av Norges bistand gikk i fjor til Afrika. Importen fra kontinentet, derimot, var langt mindre.

Bare to prosent av norsk import i 2010 kom fra Afrika.

— Vi må slutte å tenke på afrikanske land som fattigere bistandsmottakere og heller se på dem som likeverdige handelspartnere, sier Magnus Bjørnsen, tidligere leder i Fellesrådet for Afrika.

Afrika-kampanje

Denne uken er Trond Giske, Erik Solheim og en rekke norske næringslivsledere på rundreise i Afrika for å se på investeringsmuligheter.

Bjørnsen mener det er på høy tid. Nå lanserer han kampanjen «Nyt Afrika» som vil sette kontinentet på handelskartet.

— Det sitter i ryggmargen vår at løsningen på andres fattigdom er å gi bort penger. Men 50 år med bistand har vist at det har sin begrensede effekt. Afrika må handle seg ut av fattigdommen, sier Bjørnsen.

Få varer

Men dersom forbrukere vil handle afrikanske varer, hvor mange er det å velge mellom?

Bjørnsen tok med Aftenposten til Coop Mega på Bislett i Oslo for å undersøke. Butikken har et rikt vareutvalg og flere ferskvaredisker. Utvalget afrikanske varer er imidlertid skuffende. Etter flere runder i butikken finner han kun en håndfull varer fra Afrika: kaffe, te og appelsiner.

— Dette er ikke uvanlig. Afrika har ost, kjøtt, honning og frukt som vi kunne importert, men vi gjør det ikke, sier Bjørnsen.

Coop sier de har flere varer fra Afrika i sitt sortiment: druer, roser, sukkererter, tomater, bønner, jordbær og sitrusfrukter, med sesongvariasjoner.

Likevel koker det ned til rundt et dusin produkter blant flere tusen varer.

— Afrikanske land er i stor grad råstoffleverandører til videre bearbeiding i andre land. Derfor kan det være nordmenn spiser mer afrikansk mat enn de tror, sier pressesjef Kristin Paus.

Coop Mega hadde tidligere egne u-landshyller i en del butikker, men dette ble fjernet på grunn av lav etterspørsel.

Liten effekt

I 2002 innførte Norge toll- og kvotefrihet på varer fra verdens fattigste land. Hensikten er å bidra til vekst og fattigdomsbekjempelse gjennom økt handel.

I dag defineres nærmere 70 land av norske myndigheter som fattige nok til å favoriseres med tollfrihet, mange av dem i Afrika.

Handelen har imidlertid langt fra eksplodert. I 2010 importerte Norge for totalt 1,3 milliard kroner fra disse landene. Det tilsvarer 0,3 prosent av den norske totalimporten.

Holdninger hindrer

Halvor Mehlum, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo, er enig med Bjørnsen i at nordmenns holdninger er til hinder for handelen med Afrika.

— Vårt inntrykk av Afrika har to slagsider. Det fremstår som elendighetens kontinent, og det fremstår ensformig. I virkelighet er Afrika utrolig variert og spennende, med mange muligheter. Dersom nordmenn hadde reist på ferie til Afrika fremfor Thailand, ville det ført til betydelig økonomisk vekst for kontinentet.