Utleieprisene på boligmarkedet i Oslo har fortsatt å stige i år, noe de også har gjort betydelig de siste årene.

— Størst har presset vært på ett- og toromsleilighetene. Bare siden 2006 har snitthusleien på disse økt med henholdsvis 27 og 28 prosent, opplyser Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren, som er størst i Norge på utleie av private boliger.

Over 10.000 for en toroms

Deres årsstatistikk viser at husleien på ett- og toromsleiligheter har økt med nesten 5 og 4 prosent i forhold til snittprisene fra i fjor.

Det har i snitt kostet 7646 kroner i måneden å leie en ettromsleilighet i 2011, mens snittprisen for toroms er på 10.104 kroner.

Tidligere i år kunne Utleiemegleren melde om rekordhøye snittpriser på ettromsleiligheter i Oslo, med snittpris på over 8000 kroner i måneden.

— Det har heller ikke vært et plaster på såret for leieboerne at det nå har blitt vanskeligere for å kjøpe seg sin første bolig, ved at kravet til egenkapital har økt til 15 prosent. Nå vil det ta lengre tid å spare opp tilstrekkelig egenkapital og man må leie lenger enn planlagt. Det tar også kapasitet fra utleiemarkedet, mener Farmakis.

Han mener utleieåret kjennetegnes av økt oppmerksomhet på presset i utleiemarkedet, og ikke bare det typiske kaoset som er om sommeren når studentene skal finne seg et sted å bo.

Tror prisene fortsetter opp

Selv om prisene har økt, har de økt betydelig mindre enn prisoppgangen på boliger. Her ligger prisstigningen for 2011 på rundt 9 prosent.

— Mange vil nok bruke dette som begrunnelse for at leieprisene skal videre opp. Dette skyldes rett og slett av en som kjøper bolig for utleie skal ha betalt for investeringen sin, mener Farmakis.

Presset har vært adskillig mindre på treroms-leiligheter. Her koster det nå i snitt 13.179 kroner i måneden, en oppgang på 2,6 prosent fra fjorårets snittpris.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook