I fjor ble mannen i Oslo tingrett dømt til seks års fengsel for blant annet smugling av syv millioner sigaretter fra Kina, salg av falske vaskemidler og kopivarer.

Borgarting lagmannsrett opprettholder dommen, men har senket inndragningsbeløpet etter salg av ulovlig dekodingsutstyr for TV-sendingene med tre millioner. Lagmannsretten mener at mannen har solgt dekodere for 12 millioner kroner i butikken på Grønland.

«Opplegget har karakter av en profesjonell utførelse», skrev dommeren i Oslo tingrett om mannens private TV-stasjon:

Men virksomheten har vært langt mer allsidig enn å selge TV-tilgang for Al Jazeera og 17 andre kanaler. Han er dømt til å betale to merkevareselskaper erstatning, får inndratt utstyr og blir fradømt retten til å drive næringsvirksomhet på ubestemt tid.

Røyk i fjellet

43-åringen var synlig nervøs da tollerne sjekket et lager han leide i fjellanlegget på Ekeberg rett før jul 2009. Han kollapset to ganger, men var likevel i stand til å gratulere tollerne da de avslørte det tingretten betegnet som norgeshistoriens største sigarettsmuglingssak.

Funnet av syv millioner sigaretter var et faktum. Sigarettene merket Marlboro og L&M, men var ikke engang ekte. De stammet fra Kina. Mannen har forklart at han ble truet til å oppbevare sigarettene for andre, noe hverken tingretten eller lagmannsretten festet lit til.

Mannen med opprinnelse fra Irak er også dømt for hvitvasking av nær ti millioner kroner, og har dessuten handlet ureglementert med andre vaskemidler. Billige vaskemidler har vært hentet i stort omfang fra Asia. Han har også importert emballasje som ligner anerkjente merkevarer som Omo og Ariel.

Det billige pulveret er plutselig blitt solgt som dyr merkevare i butikken på Grønland. På samme vis har han solgt 24.000 falske sjal som angivelig skulle være fra Calvin Klein, Louis Vuitton, Christian Dior, Coco Chanel og Hello Kitty.

Ulovlig arbeid

Kremmeren på Grønland har også brutt utlendingsloven ved å ha arbeidskraft uten arbeidstillatelse. I tillegg er han dømt for brudd på bokføringsloven. Under politiets etterforskning av saken har det vist seg umulig å kontrollere kontantomsetningen.

Etter det Aftenposten har grunn til å tro, kan kremmeren også vente seg et saftig oppgjør med skatteetaten. 43-åringens forsvarer, Vidar Lind Iversen, sier at hans klient vurderer en anke til Høyesterett.

— Vi er skuffet over dommen og bevisvurderingen i denne saken, sier Lind Iversen.