Det var klokken 10.53 torsdag formiddag at kronekursen gjorde et hopp. I løpet av mindre enn et minutt steg kursen med 0,5 prosent.

I valutamarkedet regnes et slikt kurssprang som stort, skriver E24.

Kjøperen skal være en stor investeringsbank, men verken navn eller størrelse på kjøpet er kjent.

– Det er en stor aktør som har solgt store beløp av euro og fått betalt i norske kroner. Det førte til en veldig stor bevegelse i kronen, sier seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Styrkingen førte til at flere aktører ble presset, noe som satte fart i selvforsterkende krefter i markedet, forklarer hun.

Torsdagens storhandel skjedde til en kurs på 1,44 kroner mot euro. Så sterk har ikke kronen vært mot den europeiske fellesvalutaen siden 30. januar 2003, viser statistikk fra Norges Bank.

Etter det E24 kjenner til, dreier det seg om en digital opsjon som gir stor gevinst. Opsjonen det dreier seg om skal, dersom den utløses, kunne gi en utbetaling på 10 millioner dollar eller mer.

Analytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets er ikke overrasket over utviklingen. I løpet av tre av de siste fire dagene har kronen mot euro holdt seg på et bunnivå på 7,4850.

(©NTB)