Mange nordmenn er kjøpelystne på feriebolig i utlandet.

Ifølge Prognosesenterets undersøkelser, planlegger ca. 45.000 nordmenn å kjøpe feriebolig i utlandet de nærmeste årene, og Spania står øverst på ønskelisten for mange.

Rundt 40 prosent oppgir at de ønsker å kjøpe bolig i Spania.

Stort prisfall

I en stor oversikt utarbeidet av Norsk Megling AS, kommer det frem at prisene i de mest populære områdene i Costa del Sol, Costa Blanca, Kanariøyene og Mallorca i snitt har falt med ca. 25 prosent fra 2007 og frem til nå.

Og nordmenn er tradisjonelle i sine boligvalg i utlandet.— De handler likt som før finanskrisen. Det er gjerne en leilighet med to soverom med gangavstand til sjøen og alle fasiliteter på Costa del Sol og Costa Blanca som står øverst på ønskelisten, sier Agnar D. Carlsen, daglig leder i Norsk Megling.

Har du tips om lignende saker? Send oss en e-post!

- Lett å trå feil

Spesielt Quesada og Torrevieja på Costa Blanca-kysten troner på topp for nordmenn. Her har også prisene falt mest, og man får mest for pengene.

— Men her er det også lett å trå feil. Det har vært overproduksjon av boliger, mye er bygget ulovlig, og endel sameier er ikke til å stole på. Dette er noe vi bruker mye tid på å kontrollere, sier Carlsen.

I fjor tok Spaniasalget seg opp for Norsk Megling AS, som solgte 40 prosent flere ferieboliger til nordmenn enn året før. 3-4 spanske boliger selger de ukentlig til nordmenn.

Det har vært overproduksjon av boliger, mye er bygget ulovlig, og endel sameier er ikke til å stole på.

Sammen med kraftig prisfall og en nedbørstung høst og vinter, mener Carlsen en annen faktor er utslagsgivende.

— Det er lavprisflyrutene som har gjort at dette markedet er blitt så stort. Det betyr mye for hvor nordmenn er villige til å kjøpe, sier Carlsen.

Han ser også en ny trend blant kjøperne.

— Kjøperne blir stadig yngre. De som er 30 pluss velger i større grad en toroms i sydligere strøk i stedet for hytte på fjellet, mener han.

Norsk Megling gir denne oversikten over utviklingen i fritidsboligmarkedet i utvalgte områder:

Costa Blanca sør:

Her har prisene falt mye, ca. 20-40 prosent siden 2007. Her er det gjerne to typer selgere: banker som har overtatt eiendommer på grunn av misligholdte lån i nybyggprosjekter og private selgere som må kvitte seg med eiendommer fordi den økonomiske situasjonen har redusert prisforventningene med i snitt 30 prosent siden 2007. Boligene med størst prisfall er gjerne eiendommer med dårlig og usentral beliggenhet.

Costa Blanca nord:

Prisene har falt med 20-30 prosent siden 2007, men meglerne merker nå utflating og forsiktig oppgang i gode veletablerte områder. I områder som Albir, Alfaz og Altea merker de at det er færre gode eiendommer til salgs.

Fortsatt kjøpers marked, men mange kjøpere, spesielt fra Russland, kjøper de beste objektene til høye priser.

Kanariøyene og Mallorca:

Klart kjøpers marked på Grand Canaria og Mallorca. Økende etterspørsel blant nordmenn for Mallorca, og meglerne tror interessen vil øke i 2012. ## Frankrike:

Her har prisene holdt seg i ro de siste årene, med en liten prisoppgang i fjor. Attraktive nybyggprosjekter blir utsolgt først. Doble priser i ettertraktede områder som Cannes, Nice, Antibes, St.Tropez og Ste. Maxime i forhold til innlandsbyer. Dyre boliger ( fra 1,5 millioner euro/over 10 millioner kroner) selges tregere, så muligheter for å forhandle seg frem til gode kjøp, ifølge meglerne.

Italia:

Opplagt kjøpers marked, mener meglerne, da prisene stort sett har stått stille i to år. På Adriaterhavskysten ligger prisene på ettromsleiligheter med gangavstand til sjøen 15 prosent lavere enn tilsvarende på Middelhavskysten. Jo lenger sør man reiser, jo billigere blir det. For en fin leilighet med 1-2 rom i Sør-Italia må man betale rundt 100.000 euro (768.000 kroner), eneboliger langs kysten begynner på ca. 400.000 euro (ca. 3 millioner kroner).

Kreta:

Finanskrisen har satt sine merker på det greske markedet for ferieboliger, og prisene har i enkelte områder falt med opptil 30 prosent. Nybyggproduksjonen stanset brått for to år siden, og mange utbyggere har gått konkurs. Mange usolgte boliger.

På Kreta har ikke nybyggproduksjonen vært så stor, og prisfallet mindre - rundt 20 prosent. Stort tilbud av brukte boliger, da mange engelskmenn har måttet selge.

Prisene for leilighet med to soverom og bra beliggenhet begynner på rundt 100.000 euro (768.000 kroner).

Kypros:

Klart kjøpers marked, da det er mange fritidsboliger til salgs og få kjøpere. Ikke så store prisvariasjoner. Toroms leilighet starter eksempelvis fra 100.000 euro.

USA:

Boligprisene i Florida har falt med 30-50 prosent etter finanskrisen i 2008. Fritidsmarkedet her begynner å bevege seg oppover igjen.

Portugal:

Spesielt på Algarvekysten er det kjøpers marked - mange boliger til salgs og få kjøpere. Men engelskmennene kan være på vei tilbake igjen, og da kan prisene snu. Leiligheter i øst er rimeligere enn i vest.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook