Eurosonen som helhet unngikk med et nødskrik å gå inn i resesjon i første kvartal.

Tirsdagens tall fra eurolandene viser stadig tydeligere et «flerhastighets-Europa». Italias resesjon er dypere enn fryktet, mens Hellas opplever noe i nærheten av depresjon.

— Det er økende forskjeller i eurosonen, sier analytiker Joost Beaumont i ABN Amro.

Tysk lokomotiv

Den tyske økonomien vokste med 0,5 prosent i første kvartal. Økonomien i Tyskland krympet mot slutten av fjoråret, men går med den nye veksten klar av en resesjon, som defineres som negativ vekst i minst to kvartaler på rad.De tyske tallene er langt bedre enn markedet hadde ventet og ble drevet både av økt eksport og etterspørsel på det hjemlige markedet. Tyskland har klart seg relativt godt gjennom krisen i eurosonen, selv om mange naboland og handelspartnere er blitt hardt rammet.

Sliter

Nabolandet Frankrikes opplevde nullvekst i årets første kvartal, viser tall fra det franske statistikkbyrået INSEE.

Byrået nedjusterte også veksttallene for fjerde kvartal av 2011 fra 0,2 prosent til 0,1 prosent. Fjoråret sett under ett ga en økonomisk vekst på 1,7 prosent, ifølge INSEE.

— Tyskland leder blokken, men det betyr ikke at blokken vil oppleve en sterk bedring. Spareprogrammene forsvinner ikke, og søreuropeiske økonomier sliter virkelig, sier Mads Koefoed i Saxo Bank.

— Vi vil nok se stagnasjon eller svært lav vekst i året som kommer.

(©NTB)