Spanias BNP krympet i første kvartal med 0,3 prosent, og landet befinner seg på nytt i resesjon.

Også i fjorårets siste kvartal krympet det spanske bruttonasjonalproduktet (BNP) med 0,3 prosent, noe som betyr at landet igjen er inne i en økonomisk resesjon.

Utviklingen bekrefter den skjøre tilstanden for Europas fjerde største økonomi, som også har den høyeste arbeidsledigheten innen OECD.

Den offisielle ledigheten var i mars på 24,1 prosent, en økning på 0,3 prosentpoeng fra februar. Arbeidsledigheten i Spania er dermed mer enn tredoblet siden sommeren 2007, da den var nede i 7,9 prosent.

Resesjonen innebærer trolig at Spania vil få problemer med å oppfylle EUs krav om å få budsjettunderskuddet ned til tre prosent av BNP neste år.

Bankproblemer

Samtidig er det store problemer i den spanske banksektoren. Flere banker sitter igjen med store lån som er et resultat av bygge— og eiendomsboblen som sprakk i 2008.

Kredittratingbyrået Moody's nedgraderte torsdag 16 spanske banker, og landets største bank Santander ble flyttet ned tre hakk til kategorien A3.

I forrige uke tok den spanske staten kontroll over bankgruppen Bankia, som sliter kraftig.

Avisen El Mundo skriver at kundene i banken den siste uken har tatt ut mer enn én milliard euro, rundt 7,5 milliarder norske kroner, i frykt for at pengene deres ikke er trygge.

Den spanske regjeringen nekter for at det har vært masseuttak fra banken, og Bankia sier selv at uttaksaktiviteten er som normalt.

Bankia-aksjene stupte imidlertid med 14 prosent torsdag, i tillegg til at de falt i verdi tidligere i uken.

Store lånekostnader

Da spanske myndigheter torsdag auksjonerte ut statsobligasjoner, måtte de ut med skyhøye renter for å tiltrekke seg kjøpere.

Statsminister Mariano Rajoy har advart om at regjeringen, som sliter med å redusere budsjettunderskuddet, snart ikke vil klare seg på obligasjonsmarkedet dersom presset ikke minker.

Torsdag møtte finansminister Cristobal Montoro finanssjefene fra Spanias 17 regioner for å vurdere budsjettene deres, som er helt sentrale for å få den ned offentlige gjelden.

Regionene må kutte 15 milliarder euro i budsjettene sine etter overforbruket i fjor, som gjorde at Spania var milevis ifra å nå målet som var satt for å redusere budsjettunderskuddet.

I tillegg til de spanske bankene ble også fire spanske regioner nedgradert av Moody's torsdag. Kredittratingbyrået tror ikke Catalonia, Murcia, Andalucia og Extremadura vil nå sine budsjettmål for 2012. (©NTB)