Baker Hughes er i streik

Meglingen mellom SAFE og Oljeindustriens Landsforening førte ikke frem.

Publisert Publisert

Boreriggen Stena Don blant de som blir berørt. FOTO: Scanpix NTB

  • Julie Teresa Olsen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Meglingen mellom fagforbundet SAFE på den ene siden og Oljeindustriens Landsforening (OLF) og Baker Hughes på den andre førte ikke frem lørdag kveld. Det skriver aftenbladet.no.

Dermed streiker 114 av Safes medlemmer i Baker Hughes.

OLF mener det er uansvarlig av Baker Hughes å streike fordi selskapet mener at sine Safe-medlemmer fortjener bedre vilkår enn alle andre på oljeserviceområdet.

— Det er helt urimelig av SAFE å kreve at de skulle få en mer lukrativ avtale enn sine kolleger i bedriften, eller resten av bransjen, sier Håvard Hauan i OLF.

Hadde egen tariffavtale

Safe-medlemmene jobbet tidligere i BJ Services, som ble kjøpt opp av Baker Hughes. Hos sin tidligere arbeidsgiver hadde Safe-klubben sin egen tariffavtale, men denne ble sagt opp etter oppkjøpet.

Baker Hughes og Oljeindustriens Landsforening vil ha Safe-medlemmene over på den såkalte oljeserviceavtalen, men det vil ikke fagforeningen. De ønsker å beholde sin tidligere avtale, og har nå gått i streik for å få viljen sin.

Store konsekvenser

Konsekvensene vil bli store. For de Baker-ansatte utfører sentrale jobber i kontrollen av brønner offshore.

Flere leterigger kan måtte stoppe arbeidet. Også olje- og gassfelt i produksjon kan rammes.

Totalt 11 aktive borerigger eller produksjonsanlegg blir berørt ved en eventuell streik.

Statoil blir hardest rammet. Blant boreriggene som blir berørt ved en eventuell streik, er Stena Don, som akkurat nå befinner seg utenfor Bergen, på Troll-feltet.

Også Centrica, Marathon, Exxon Mobil, Shell og Eni står på listen over oljeselskap som blir berørt.

Forferdet

Safe-leder Hilde-Marit Rysst er forferdet over holdningen som bedriften og OLF har lagt for dagen, etter at BJ Services ble kjøpt opp.

— En mer rettferdig streik enn denne kan jeg vanskelig tenke meg. Vi er forferdet over den arrogansen og fullstendige mangelen på respekt for de grunnleggende prinsippene i norsk arbeidsliv som Baker Hughes har demonstrert overfor våre medlemmer, sier Rysst i en pressemelding.

Det tar tid før streiken lammer oljeinstallasjonene som blir berørt. Første nestleder Roy Aleksandersen i SAFE sier til Aftenbladet.no at 12 rigger og faste installasjoner vil bli stengt ned i løpet av de kommende tre ukene dersom det ikke kommer en løsning på konflikten.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Liten Safe-streik kan koste oljeselskaper dyrt