President Barack Obama møtte denne uken folk på pub i Ohio for å selge sin sysselsettingspolitikk.

Men med bare 80 000 nye jobber i juni, ser økonomien til å stampe i kvikksand, som en økonom uttrykte det.

Den republikanske presidentkandidaten, Mitt Romney, var kjapt ute og slo fast at den situasjonen man nå ser er et resultat av president Obamas forfeilede økonomiske politikk. Romney vet at de svake ledighetstallene er «gode nyheter « for ham og kampanjen hans.

Sentral valgkampsak

Hele 85 prosent av velgerne i USA mener at sysselsetting er en viktig eller en ekstremt viktig sak foran høstens valg, ifølge en meningsmåling gjort for CNN nylig. Økonomi blir, som forventet, denne valgkampens sentrale sak.

Målingen viser at velgerne mener Obama og Romney er omtrent like gode til å håndtere økonomien. Men det som er dårlig nytt for presidenten, er at Romney har større tillit i dette spørsmålet blant uavhengige velgere. Han leder der med 11 prosentpoeng.

Vil slå ned på Kina

Romney møtte mediene utenfor sitt fasjonable feriehus i New Hampshire i går, og understreket at han hadde en plan for å få fart på USA igjen. Denne inneholder kutt i bedriftsskatt, satsing på oljerørledninger og hardere tak overfor Kina, som Romney mener jukser i handelspolitikken.

Robert Pavlik, sjefstrateg hos Banyan partners, sa til CNBC i går at dette viser at veksten i økonomien flater ut. New York-børsen åpnet også ned en prosent ned i går ettermiddag,

De fleste av de økonomene som uttalte seg i går hadde liten tro på at man får noe betydelig fall i ledigheten før valget. Kanskje ned mot 8 prosent. Derimot er ledigheten lavere i visse såkalte svingstater. Det gjelder ikke minst Ohio, der presidenten Barack Obama drev kampanje fra en buss i går.

Møtte «vanlige folk»

Han møtte vanlige amerikanere på pub og restauranter for å tilbakevise kritikken om at presidenten bare omgår fiffen og Hollywood-stjerner for å samle inn penger.

I en tale i går til tilhengere i byen Poland, sa presidenten at man visste fra starten at dette ville ta tid. Han minnet om at det har vært en stadig bedring av økonomien.

- Men vi er langt fra fornøyd. Målet er ikke bare å komme tilbake til situasjonen i 2008, men å få folk i arbeid og økonomien til å vokse igjen. Det er derfor jeg stiller opp for en andre periode, sa president Obama, til stor jubel fra de fremmøtte.

Obama balanserer på en stram line. Han skal vise til at politikken hans har virket, men samtidig erkjenne at det er langt igjen og at folk flest sliter økonomisk.