Få måneder før det italienske parlamentsvalget som trolig blir i mars, er det stadig flere som vil at Mario Monti skal fortsette som statsminister.

I et lite verksted i sentrum av Roma pusser Bettino Genni på en stol som han har reparert for en kunde. Gulvet er dekket med fliser.

På veggen henger ulike verktøy og religiøse bilder. Fra en gammel radio strømmer klassisk musikk. - Den økonomiske krisen bare fortsetter og fortsetter. Skattene øker, mens kundene uteblir, sukker Genni som holder til i nærheten av Colosseum.

Tidligere hadde møbelsnekkeren fire ansatte, men krisen gjorde at han måtte gi dem sparken. Likevel støtter han statsminister Mario Monti som gjennomfører en tøff, økonomisk hestekur.

- Han gjør det som politikerne har snakket om å gjøre i årevis. Jeg håper at Mario Monti fortsetter som statsminister etter valget til neste år.

Økt støtte

Næringslivet ivrer for Monti fordi de mener at kun han vil klare å fortsette de økonomiske reformene og sikre finansielle stabilitet.

Pier Ferdinando Casini, leder for sentrumspartiet UDC, har startet en kampanje for å beholde Monti ved roret. Han har støtte fra to andre sentrumspartier.

Da Monti tok over som regjeringssjef for ett år siden, balanserte Italia på kanten av stupet. Rentene på den italienske statsgjelden steg til faretruende høye nivåer. Landet var i ferd med å gå over ende og trekke euroen med seg i dragsuget.

Monti, som tidligere satt i EU-kommisjonen, ble både statsminister og finansminister. Økonomiprofessoren er ikke politisk valgt, men leder en teknokratregjering som består av eksperter.

Han reformert pensjonssystemet, kuttet statens utgifter og økte skatter og avgifter. Renten på statsgjelden sank betydelig. Dessuten økte han Italias prestisje og innflytelse på den internasjonale arena.

Monti har nektet å stille i valget, men til det franske tidsskriftet Politique Internationale sa han forrige uke at han kan fortsette som statsminister hvis det ikke blir flertall for noe regjeringsalternativ etter valget.

Partiet som leder i meningsmålingene, er sosialistiske Det demokratiske partiet (PD). Søndag startet det en valgprosess som skal bestemme hvem som skal lede sosialistene. Kampen står mellom den eldre og trauste Pier Luigi Bersani (61) og den unge og dynamiske borgermesteren i Firenze, Matteo Renzi (37). Bersani tok en knapp ledelse i helgens nominasjonsvalg. Neste uke holdes en ny valgomgang.

Ifølge en fersk meningsmåling får PD snaut 27 prosents oppslutning. Partiet har lenge ledet i meningsmålingene, men de trenger støtte fra flere partier for å stable på bena en regjering. Flere kommentatorer mener at det er en stor sjanse for at de ikke klarer det. Årsaken er at komikeren og venstrepopulisten Beppe Grillo gjør det svært godt. Hans Fem stjernerbevegelsen får mer enn femtedel av stemmene på meningsmålingene, noe som vil gjør den til landets nest største parti. Grillo har gjort det klart at han ikke kommer til å støtte noen koalisjon.

Mussolinis barnebarn

På høyresiden hardner kampen til om hvem som skal lede Folkets frihet (PDL), som tidligere statsminister Silvio Berlusconi etablerte. Berlusconi sa forrige måned at han ikke vil lede partiet, men italienske kommentatorer spår at han vil fortsette å trekke i trådene.

Elleve kandidater stiller i valget til ny leder, deriblant tidligere diktator Benito Mussolinis barnebarn. Favoritten er tidligere justisminister Angelino Alfano, men sicilianeren svekket sitt kandidatur etter at partiet gjorde det ekstremt dårlig i lokalvalget på Sicilia nylig.

De sterkeste utfordrerne er Gianpiero Samori og Alessandra Mussolini, en skuespiller og tidligere nyfascist.

PDL er i dag Italias største parti, men på meningsmålingene får det kun 15 prosent oppslutning.

Fortsatt populær

Langt mer populær er Monti. I en fersk meningsmåling sa snaut halvparten at de har tillit til ham. Samtidig har støtten til regjeringen sunket med 22 prosentpoeng til 32 prosent på ett år.

Kommentatoren Riccardo Barbieri tror at Monti kommer til å fortsette i regjeringen på en eller annen måte.

- Hvis sosialistene klarer å stable på bena en styringsdyktig regjeringskoalisjon, er det mye som tyder på at Monti kan bli finansminister. Hvis ingen får flertall etter valget, er det stor sjanse for at han fortsetter som statsminister.

I så fall vil han trolig fortsette frem til slutten av 2014 da det er ventet at han vil forsøke å bli EU-president etter Herman Van Rompuy.