Spillet om bompenger flyttes til Løvebakken

Hvis ikke Frp vil stemme for i Stortinget, kan regjeringen stanse bompengesøknaden fra Hordaland, truer statssekretær Steinulf Tungesvik (Sp).

Publisert Publisert

MER BOMPENGESTRID: Statssekretær Steinulf Tungesvik (Sp) mener Frp, Høyre og KrF ikke kan forvente at regjeringen vil legge frem en bompengesøknad hvis de selv ikke støtter den i Stortinget. Det kan bety trøbbel for støtte til videre bygging av Bybanen. ARKIVFOTO: BT

  • Anders Haga
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Torsdag vedtok også fylkesutvalget å støtte forslaget til bompengepakke for Bergen. Dermed ligger det an til at bystyret og fylkestinget gjør likelydende vedtak, som innebærer at bompengetaksten øker til 25 kroner pr. passering fra neste år.

Som i bystyret måtte Frp svelge kamelen og stemme ja til bompengeøkning også i fylket. Imidlertid har partiledelsen gjort det klart at når saken kommer opp i Stortinget, vil Frps representanter stemme imot.

— For oss er dette et valg mellom pest og kolera. Vi har ikke til hensikt å be våre stortingsrepresentanter om å stemme for bompenger, som er i strid med partiprogrammet vårt, sier Helge André Njåstad (Frp).

- Stivt stykke

Det innebærer at minst ett av regjeringspartiene må stemme for pakken, til tross for at den ikke inneholder køprising, slik regjeringen ønsker. Samferdselsministerens statssekretær Steinulf Tungesvik (Sp) kommer med en tydelig advarsel til lokalpartiene.

— Jeg forstår det slik at man lokalt stemmer for bompengesøknaden mens man holder seg for nesen, for deretter å stemme den ned i Stortinget. De må huske på at de trenger noen til å legge frem saken for Stortinget, sier han.

At regjeringen vil legge frem bompengesøknaden for Stortinget, kan ingen ta for gitt.

— Disse partiene kan ikke legge til grunn at vi skal legge frem vedtak, dersom ikke flertallet for søknaden lokalt og regionalt står bak den hele veien.

Å komme med et forslag for bompengefinansiering, som man selv ikke stiller seg bak i Stortinget, karakteriserer Tungesvik som ”et vel stivt stykke”.

- Aksepterer ikke spill

Også Ruth Grung (Ap) tror det kan skape problemer for bompengesøknaden dersom partiene på høyresiden ikke følger opp i Stortinget.

— Vi kan ikke akseptere et spill der de stemmer for her, men ikke følger opp nasjonalt. Dette forslaget er ikke vårt, da kan man ikke bare forvente at vi skal redde det, sier hun.

Njåstad reagerer sterkt på utsagnet fra Tungesvik.

— Dette er useriøst av en statssekretær. Det er de rød-grønne som styrer nasjonen, og som må ta ansvar der. Dersom de ønsker at Frp skal ta over styringen, så er det fullt mulig etter neste valg, sier han.

— Frykter du at regjeringspartiene vil torpedere bompengesøknaden i Stortinget?

— Hvis de er så dumme, har de i hvert fall lagt inn en god avskjedssøknad.

Ubestemt Venstre

Saken skal til endelig behandling i fylkestinget, men alt tyder på at bompengepakken blir banket igjennom. Ni av de 15 i fylkesutvalget støttet Høyres forslag til bompengepakke, som er likelydende med bystyrets vedtak. De øvrige stemmene gikk til Ap og Sps forslag, som inneholdt tidsdifferensierte bompenger (40 kroner om morgenen og 20 kroner ellers) og mer penger til bybaneutbygging i Åsane fremfor Skansetunnelen.

Venstres Mona Hellesnes stemte for Høyres forslag, men med en merknad om at partiet kan ombestemme seg til behandlingen i fylkestinget.

— Vi beklager sterkt at det ikke ble et bredere flertall i Bergen bystyre, og har en runde å gå i fylkestingsgruppen. På den ene siden er vi klar over ansvaret for å få til en enighet lokalt. På den andre siden har vi ikke fått gjennomslag for våre ønsker om mer penger til bybane, sier Hellesnes.

Garanterer for staten

Fylkesutvalget vil at fylket skal garantere for de 200 statlige millionene som er lagt inn i pakken, dersom man likevel ikke får belønningsmidler fra regjeringen. Det er KrF skeptisk til.

— Jeg frykter at det er taktisk dumt å gi regjeringen lillefingeren på den måten. Hvis vi sier at vi kan betale alt selv, er det lett for at de takker ja, sier Torill Selsvold Nyborg (KrF).

Si din mening om bompengestriden under!

ADVARER: Steinulf Tungesvik.

Publisert
BT anbefaler

Se Ballspark: Pamer rystet over Brann-sjefenes håndtering

Få med deg sendingen.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. «Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

  2. Om morgenen var både datteren og bilen vekke. Så ble jenten funnet med to i promille.

  3. Hit kan det komme 10.000 på én dag

  4. Her blir Nilsen rørt av tanken på sin nære kollega: – En jeg kan gå i krigen med

  5. Forbereder seg på strenge smitte­tiltak gjennom hele skoleåret

  6. Fem politibiler måtte rykke ut til masseslagsmålet lørdag: – Det var kaotisk