Journalistlaget brøt lønnsforhandlingene med Mediebedriftenes Landsforening (MBL) før helgen.

Striden står om størrelsen på lønnstillegget, skriver Aftenposten.no.

Megling i helgen

Partene er innkalt til megling fredag 10. mai. Hvis meglingen ikke fører til et resultat, er store deler av Medie-Norge rammet av streik fra lørdag 11. mai.

Streikevarselet omfatter ikke NRK, de store Schibsted-avisene VG, Aftenposten, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen, og osloavisene Dagbladet, Dagsavisen, Vårt Land, Nationen og Klassekampen.

Vurderer lockout

Arbeidersgiverne i Mediebedriftenes Landsforening (MBL) vurderer rutinemessig om de skal svare på streikeuttaket fra NJ med lockout. Lockout betyr å stenge ute journalister i de mediebedriftene som ikke omfattes av en eventuell streik.

— Det er ikke tatt noen konkret avgjørelse, sier MBLs forhandlingsleder Iselin Bauer Seeberg.

Vi synes NJs lønnskrav er høyt og utfordrende. Iselin Bauer Seeberg, MBL

MBL kommer blant annet til å vurdere hvordan en eventuell streik kan påvirke konkurransesituasjonen for mediebedrifter som omfattes av arbeidskonflikten og dem som står utenfor, forteller Bauer Seeberg til Aftenposten.

«Lønnstapere»

NJ brøt 25. april lønnsforhandlingene med MBL.

— Tilbudet fra arbeidsgiverne betød at vi nok et år ville bli lønnstapere, så vi hadde ikke noe annet valg enn å bryte forhandlingene, sier NJs leder Thomas Spence.

Mens den gjennomsnittlige lønnsøkningen i Norge de siste ti årene var 53 prosent, har journalistlønningene økte med 38 prosent. I fjor økte lønnsnivået i Norge med 4 prosent, mens journalistlønningene økte med 3,1 prosent, ifølge NJs tall.

— Vi ber bare om en lønnsutvikling tilsvarende resten av det norske samfunnet, sier Spence ifølge NJs nettsider.

«Utfordrende»

— Vi synes NJs lønnskrav er høyt og utfordrende. Da vi startet forhandlingene var kravet to ganger høyere enn det som allerede er avtalt i LO-NHO-oppgjøret, sier Bauer Seeberg i MBL

Ifølge MBLs tall er gjennomsnittlig bransjelønn i avisene på 515.185 kroner i året og 618.392 kroner i etermediene.