Truer med utflagging etter energiendringer

Regjeringen endrer rammebetingelsene for norsk kraftindustri. Hydro sier konsekvensene kan bli store.

Publisert Publisert

USIKRE: På Husnes frykter Sør-Norge Aluminium for fremtiden etter at regjeringen la frem budsjettendringer som vil gjøre en allerede vanskelig inntektssituasjon helt umulig. Hydro mener regjeringen gjør fremtiden for deres arbeidsplasser i Norge usikre. Foto: TOR HØVIK (ARKIV)

TAPER: Søral må betale 34,4 millioner kroner mer som følge av bortfallet av CO2-kompensasjonen. Foto: TOR HØVIK (ARKIV)

Til tross for at norsk vannkraft er utslippsfri, må norsk kraftindustri på grunn av regler i EU betale CO2-avgift for kraften de bruker. For å kompensere for denne «urettferdige» avgiften, bestemte den rødgrønne regjeringen for å etablere en såkalt C02-kompensasjonsordning.

I statsbudsjettet til Frp og Høyre kutter partiene i denne kompensasjonsordningen. Informasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland, trekker spesielt frem Sør-Norge Aluminium (Søral) på Husnes, som en av bedriftene som vil slite på grunn av budsjettendringen.

— Søral har de siste årene gått fra 430 ansatte til 230 ansatte. De kjører på halv maskin. Det regjeringen gjør nå vil få en skute som allerede ligger tungt i sjøen til å synke ytterligere.

Vil koste

Han påpeker at bortfallet av kompensasjonen vil føre til 34,4 millioner i økte kostnader for Søral hvert år.

Administrerende direktør Per Øyvind Sævartveit ved Søral vil ikke spekulere i hvilke konsekvenser dette vil få nå. Han legger ikke skjul på sin overraskelse at en regjering av Høyre og Frp legger frem et slikt forslag.

— Dette hadde verken jeg eller noen andre som driver med dette sett for oss. Det kom som lyn fra klar himmel.

Må endres

Stortingsrepresentant Per Rune Henriksen (Ap) forventer at V og KrF får omgjort dette i forhandlingene.

— Dette handler ikke bare om arbeidsplasser. Hele lokalsamfunn kan lide dersom dette medfører at noen stenger portene sine.

Overfor Teknisk Ukeblad avviste statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Miljøverndepartementet kritikken.

— Hele målet med kompensasjonen er å hindre at norske bedrifter flytter til andre land fordi strømprisen går i været som følge av CO2-kvoteprisene. Nå er kvoteprisen lav og har en svært begrenset effekt på strømprisen, slik at det ikke er noen fare for at industrien vil flytter som følge av den.

Dårlige svar

Det svaret imponerer ikke industrien. Sævartveit sier det baserer seg en tese om at industrien kjøper kraft fra dag til dag, til såkalt spottpris. Da hadde de hatt glede av en fallende energipris.

— Men den virkelige verdenen er ikke slik. Vi og de fleste i vår bransje benyttet oss av den muligheten som oppsto i 2012 da kompensasjonsordningen ble presentert. Det ga oss en mulighet for å inngå langsiktige avtaler. For vår del betyr det at vi i vår kontrakt har låst oss til en CO2-pris frem til 2020.

Hydro-direktøren legger ikke skjul på sin skuffelse over regjeringen.

— Innføring av CO2-kompensasjon var sentralt for at vi snudde i vårt syn om å kunne fortsette å utvikle og drive videre våre aluminiumverk i Norge. Dette forslaget er med på å skape usikkerhet rundt rammevilkårene og stabiliteten for industrien, og gjør det oss mer usikre på fremtiden vår i Norge, sier Molland.

BEKYMRET: Administrerende direktør Per Øyvind Sævartveit er bekymret for Sørals konkurransedyktighet. Foto: TOR HØVIK (ARKIV)

Publisert