— En er jo «glad’ i sæ sjøl», sier Norges fjerde rikeste mann på trøndersk, og ler godt på spørsmål om hvorfor han har valgt en statuett som symbol på prisen på to millioner kroner som han skal dele ut.

— Noe måtte vi jo gi bort, og figuren synes nå jeg er artig. Men da den første gangen ble nevnt, var det eneste jeg husket at den så stygg ut i munnen og hadde så stygge tenner – og det har jo ikke jeg, sier Reitan.

Statuetten fikk han i forbindelse med åpningen av handelshuset til Reitangruppen i Oslo. Nå har han bestilt noen flere eksemplarer fra samme kunstner.

— Så jeg har noen år fremover. Det blir billigst, sier mannen som grunnla Rema 1000.

Årets Ladejarl

60-årsjubilanten og Colonialmajor Odd Reitan tar med prisutdelingen et oppgjør med næringslivets og samfunnets regelrytteri og byråkrati. Nå vil han premiere folk som setter myke verdier øverst.

— Jeg er redd for at Norge vil bli som resten av Europa, full av byråkrati. Eller som USA, der alle skal saksøke alle. Slik vil vi ikke ha det. Vi har en mulighet her i Norge til å lage et samfunn basert på verdier. Jeg har lyst til å se et Norge som er litt annerledes, dette er mitt bidrag, sier Reitan.

Han tar imot Aftenposten på Lade Gaard i Trondheim, og viser oss en av de staselige stuene i den gamle gården. Det er her statuetten Årets Ladejarl skal deles ut, første gang på hans bursdag 11. september neste år, deretter hvert år på samme dato.Reitan mener at byråkratiet og regelryttere stopper kreativiteten og gleden ved å jobbe. I Norge er vi heldigvis ikke kommet så langt som i resten av Europa, men vi er på god vei.

— Folk må produsere, ta beslutninger og ut å gjøre jobben, sier Reitan.

Med gode verdier i ryggmargen kan møtene kuttes ut og folk får jobbet i stedet.

— Både offentlig og privat sektor vil spare veldig mye tid på tull og tøys og meningsløst arbeid hvis de har ordentlige verdier.

Færre møter

Reitangruppen har litt færre møter enn mange andre selskaper, mener sjefen, men han er uansett ikke helt fornøyd. Derfor terper han stadig på at det skal være færre møter hos dem.

— Da tar folk flere beslutninger selv, de har det morsommere på jobb og det skaper gode økonomiske resultater, sier han.

Med Årets Ladejarl håper han at flere ser at Reitan-familien ikke bare smiler bredt når de legger frem gode økonomiske resultater.

— Jeg vil at folk skal legge merke til at Reitangruppen er opptatt av verdispørsmål, verdighet, verdifullhet, ordentlighet.

Gründeren er vant til å gjøre ting annerledes, og gjør også regning med at ikke alle kommer til å like «Året Ladejarl».

— Jeg er spent. Jeg mener dette veldig godt og har en ærlig og oppriktig tanke bak det. Men det er sikkert noen som synes det er dumt, sier han og forklarer:

— Når folk ser meg, ser de en pengesekk. Det er fordi jeg og familien er veldig profilert på harde verdier som lønnsomhet, effektivitet og lave priser. Men for oss ligger det myke verdier bak de harde resultatene, det skjønner ikke folk, rett og slett, sier Reitan.

Han forklarer at når han snakker om kjærlighet og lidenskap til jobben, tror folk han snakker om hvordan han skal tjene mest mulig penger. Han innrømmer at han har sett gode kandidater til prisen, men hvem de er, vil han ikke si noe om. Han presiserer at dette ikke vil være en pris for forretningsfolk. –Kanskje det blir et barn som har sagt noe utløsende som har med verdier å gjøre? Prisen kan gå til en musiker, politiker, sanger eller danser, men også en forretningsmann om han har gjort noe spesielt, sier han, og legger til at det finnes flere folk i landet som kan være gode kandidater, men at den første prisen deles ut om ett år.

Varige verdier

Som styreleder i selskapet han har brukt 40 år på å bygge opp, har han overlatt en del av den daglige driften til sine sønner, Ole Robert og Magnus.

Selv er han blitt mer og mer opptatt av hvordan man leder en bedrift som kan skape varige verdier.

— Det er så viktig at folk skal føle seg verdifulle. De som er med på å bidra til at vi lever mer etter sterke verdier enn etter regler og forordninger, de fortjener noe ekstra, sier han.

— Så håper jeg vi kan beundre folk som har gjort noe som har satt spor, som har motvirket likegyldighet og vist mot.