Gjemmer unna de dyreste avtalene

Konkurransetilsynets kraftprisoversikt har aldri vært mer populær. Nå håper Konkurransetilsynet at forbrukerne vil tvinge strømleverandørene til å melde inn sine avtaler.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I dagens BT kan du lese at over halvparten av markedsprisavtalene (spot) på strøm er ikke meldt inn til Konkurransetilsynets kraftprisoversikt.

Ifølge en masteroppgave fra NHH er disse avtalene systematisk dyrere enn dem som er med i prisoversikten. NHH-professor Lars Sørgard mener kraftleverandørene på denne måten forsøker å sno seg unna priskonkurransen.

— Det vil alltid være produkter som faller utenfor vår oversikt. Men hvis flere velger produkter fra kraftprisoversikten, vil dette tvinge leverandørene til å justere sine produkter slik at de blir meldepliktige, og senke prisen slik at de blir mer konkurransedyktige, sier seksjonsleder Vegard Aandal i Konkurransetilsynet.

- Tøffere i toppen

NHH-professor Lars Sørgard mener norske kraftkunder bør være ekstra oppmerksomme når det viser seg at halvparten av spotprisavtalene ikke er med i kraftprisoversikten.

— Dersom du har en strømavtale som ikke er med i oversikten, bør du bli litt bekymret. Det er nå enda mer å tjene på å følge med enn tidligere. Marginene blir stadig mindre blant dem som kniver i toppen på listen, sier han.

Rekordbesøk sist uke

Til tross for at mange avtaler faller utenfor, er Konkurransetilsynets kraftprisoversikt mye brukt av norske forbrukere. Siste uke brøt nettsiden sammen flere ganger grunnet stor pågang etter at kraftleverandøren Hafslund varslet at de ville øke prisene.

Mens nettsiden så langt i år har hatt 1600 besøk i snitt hver dag, ble det satt rekord sist onsdag med 19.910 besøk. Ifølge Aandal er det en klar sammenheng mellom medieomtale av strømpriser og besøk på nettsiden.

Tror på prisfrys

I begynnelsen av oktober var strømprisene på kraftbørsen Nord Pool under tre øre pr. kilowattime (kWh). Siden har prisene steget jevnt til dagens nivå på rundt 35 øre.

Porteføljeforvalter Pål Johannessen i Bergen Energi tror prisene vil ligge rundt dette nivået utover vinteren.

Kaldere vær vil isolert sett trekke prisene oppover, men produsentene har mye vann i magasinene og kan øke produksjonen. I tillegg vil økt kjernekraftproduksjon fra Sverige være med på å stabilisere prisene.

— Akkurat nå produserer kjernekraftverkene i Sverige 50 prosent av kapasiteten. Men i løpet av denne uken håper man å få tre anlegg tilbake i produksjon, og i midten av desember er man tilbake til full produksjon, sier Johannessen.

Svarer det seg noe særlig å følge med på strømprisene? Si din mening i kommentarfeltet!

POPULÆR: Kraftprisoversikten til Konkurransetilsynet satt ny besøksrekord sist uke. Seksjonsleder Vegard Aandal i Konkurransetilsynet håper flere leverandører nå vil melde inn sine avtaler. Foto: Marit Hommedal

Publisert