Sent i går kveld ble EU-toppene enige om en ny redningsstrategi for eurosamarbeidet.

  • Bankene gikk med på kravet om å nedskrive verdien på greske statsobligasjoner med 50 prosent.
  • Det ble vedtatt at europeiske banker må skaffe frisk kapital.
  • Krisefondet EFSF skal styrkes, ved at det flerdobles til 1000 milliarder euro.

Fortsatt problemer

— Det lå i kortene at det måtte komme en sletting for Hellas. Mye av gjelden som avskrives nå er ubetalte renter, derfor kan nok bankene tåle en del av det, sier økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole.Men han påpeker at topplederne ennå ikke har klart å løse eurokrisens underliggende problemer, selv om de har tatt steget mot samhandling.

— Bankene må kanskje komme til å slette gjelden til andre land også og da er det ikke sikkert at bankene får nok kapital. Bankene trenger friske penger.

Svarteper

Grytten stusser over at det er vedtatt at bankenes kapital skal komme fra private investorer.

— Kan man vedta det? Jeg vet at jeg aldri ville satset mine penger, men kanskje den nye optimismen kan føre til investeringsvilje. Kina virker villig til å investere gjennom IMF i bytte mot økt innflytelse.

Grytten tror noen vil sitte igjen med svarteper.

— EU-lederne prøver å bevilge seg ut av krisen, uten at de har noe å bevilge. Men de har kanskje ikke sa mye valg, sier han.

Skritt i riktig retning

Sjeføkonom i First Securities Harald Magnus Andreassen er mer positiv og mener at EU-lederne har tatt et skritt i riktig retning.— De vedtakene som nå kom var ventet på forhånd. Vi visste at det var nødvendig å nedskrive gjeld, at bankene trengte mer egenkapital, og at krisefondet måtte styrkes. Men EU-lederne gjorde mer enn hva de mest pessimistiske hadde ventet, sier Andreassen.

Den umiddelbare reaksjonen på børsen er positiv.

— Disse vedtakene viser at politikerne endrer praksis når omstendighetene krever det. Disse beslutningene gjør at det er mulig å drive eurosamarbeidet videre, påpeker han.

Men Andreassen legger til at det fortsatt er mye som kan gå galt.