— Hvis jeg skulle gi dem et råd, ville det vært å komme seg ut av India, sier analytiker Espen Torgersen i Carnegie.

Han snakker på vegne av en rekke analytikere Aftenposten snakket med i går. Hele korpset har vært kritiske til India-prosjektet siden Telenor offentliggjorde satsingen, og gårsdagens melding fra indiske myndigheter bare bekreftet skepsisen.

Analytiker Thomas Heath i Handelsbanken Capital Markeds kaller dette "et prosjekt fra helvete" i en analyse til sine kunder. Her skriver han at han skulle ønske dette hadde skjedd for ett år siden. Han ønsket ikke å kommentere dette overfor Aftenposten, men bekrefter at han har skrevet analysen.

— Telenor taper nesten en milliard kroner i kvartalet på India. Det er ikke gitt at det er riktig å være her, sier analytiker Peder Strand i SEB Enskilda.

Som mange andre er han redd Telenor kommer til å bruke mer penger for å holde det gående.

- Like greit å sette kroken på døren

- Går de ut av India, vil kursen gå opp igjen, sier han og slår fast følgende: - Koster det mer enn noen småpenger, da er det like greit å sette kroken på døren og "walk away", sier Strand.

Også analytiker Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier mener det er det beste for Telenor:

- Helst skulle vi sett at Telenor fant en smart måte å komme seg ut av India på, helt eller delvis. Vi vil i hvert fall ikke se at de blar opp og satser "ukritisk" i alle de indiske delmarkedene.

Det mener også Christer Roth i DNB Markets, som ber dem revurdere hvorvidt de bør satse eller ei.

- Det de ikke bør gjøre, er å si at de skal være i India uansett.

Det er Arild Nysæther i Fondsfinans enig i. Men som flere andre tror han det er sannsynlig at Telenor vil finne en løsning. - Jeg tror ikke Telenor vil gi opp India, sier han.

Telenor-milliarder på spill

- Vi setter pris på høyesteretts beslutning. Det er et skritt i retning mot mer rettferd, sier Dharmendra Tiwari (24).

Han møter Aftenposten i en liten telebutikk i sentrum av New Delhi. Som så mange andre er han lei av korrupsjonen som finnes på alle nivåer i samfunnet i India. I fjor ble en rekke digre korrupsjonsskandaler, deriblant den såkalte 2G-skandalen der Uninor er innblandet, avdekket.

Han håper nå at lisensbeslutningen - som kommer i kjølvannet av korrupsjonsskandalen - på sikt vil bidra til redusert korrupsjon.

— Det hjelper kanskje ikke akkurat nå, men det kommer til å hjelpe i fremtiden, sier Tiwari.

Aksjefall

Og det er nettopp korrupsjonen og de skiftende rammebetingelsene som har gitt skeptikerne vann på mølla før Telenor gikk inn i landet med verdens nest største befolkning.

Da Telenor høsten 2008 varslet aksjemarkedet om at selskapet skulle satse i India, reagerte investorene med å sende aksjekursen ned med 26 prosent. I går falt aksjen bare 5 prosent, holdt oppe av investorenes håp om at Telenor skal forlate India.

Faktum i saken er at indisk høyesterett har kansellert tilsammen 122 mobillisenser som skal ha vært tildelt på feil måte. Åtte aktører har dermed mistet lisenser, og Telenors datterselskap Uninor er blitt fratatt 22 lisenser.

Taper penger

Telenor bygger ikke egne mobilmaster i India. De presser også kostnadene ned til et absolutt minimum. Likevel har det vist seg svært vanskelig å tjene penger, selv om inntektene og antall abonnenter øker.

Telenor har sagt at selskapet tenker å investere 18–20 milliarder kroner i India. Det meste av dette har allerede gått fløyten. Fra 2009 og til og med de tre første kvartalene for i fjor har Uninor opparbeidet et samlet driftsunderskudd på nærmere 10 milliarder kroner.

Det indiske teletilsynet har nå fått fire måneder på seg til å fordele lisensene på nytt. Det er ikke gitt at alle får beholde eller får tilbake lisensene de hadde. Det er foreløpig uklart om de vil være åpne for alle, om de skal deles ut gratis eller om de skal selges. Telenor er oppgitt over at dette skjer.

Gir seg ikke

— Vi er et utenlandsk selskap med lisens. Det var ingen ting underveis som tydet på at det var noe galt med lisensen vi hadde fått, sier Telenors informasjonssjef i Asia, Glenn Mandelid.

Men Telenor kommer ikke til å gi seg uten sverdslag i landet. De leser nå dommen med lupe for å bli helt sikre på hva den innebærer.

- Vi kommer til å gjøre alle nødvendige tiltak for å sikre vår investering og videre drift av selskapet i India, sier Mandelid.

Staten eier 54 prosent av Telenor, men ønsker ikke å kommentere situasjonen som er oppstått. Tidligere har både statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Trond Giske involvert seg for å påvirke indiske politikere og sikre Telenor rettferdig behandling i landet.

Heller ikke Telenors nest største aksjonær ønsker å si noe.

- Vi setter oss inn i saken og har foreløpig ingen kommentar, sier Olaug Svarva, leder av Folketrygdfondet.