Greske myndigheter jobber for å bli enige med private investorer om en avtale som skal redusere landets enorme gjeldspress. Avtalen skal gjennomføres i form av utbytting av gjeld, noe som innebærer at de gamle lånene med svært høy rente byttes i nye med lavere rente. De nye lånene skal ha 30 års løpetid, men de forhandler om rentenivået.

— Det som er vesentlig her er at det gjennom en blanding av nedskriving av gjeld, lavere rente og lang løpetid ser ut til at grekerne kan bli kvitt rundt to tredjedeler av den private gjelden. Det er langt bedre enn det som ble lagt til grunn i fjor høst, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securities til Aftenposten.no.

Den gang var håpet at investorene skulle ha et tap på rundt 50 prosent. Hellas har en gjeld på rundt 100 milliarder euro til private kreditorer.

Kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank First Securities tror avtalen gjør utsiktene for Hellas langt lysere.
CF WESENBERG

— Om dette er riktig er det selvsagt positivt. Dette gjør at risikoen for en ukontrollert konkurs er ryddet av banen, sier Ringholm.

Opplysningene kommer samtidig som flere hegdefondhar truet med å saksøke Hellas dersom landet tvinger dem til å ta tap på greske verdipapirer.

Truet med tvang

Den greske statsministeren har tidligere denne uken varslet en mulig lovendring som kan tvinge alle private kreditorer til å gå med på en nedskriving av gresk gjeld på minst 50 prosent, men meldingene som kommer fredag tyder på at man nå har kommet frem til en frivillig løsning.

Det pågår nå hektisk møtevirksomhet, med møter mellom statsminister Lucas Papademos og International Institute of Finance (IIF), som representerer 450 finansinstitusjoner over hele verden.

Samtidig har finansminister Evangelos Venizelos møter med utsendinger fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Fondet har gjort det klart at de står klare med et nytt kriselån på 130 milliarder euro om partene kommer til enighet.

— Det har vært en god start på året, og på listen over ting vi bør bekymre oss over ser det nå ut som om risikoen for en ukontrollert konkurs i Hellas kan strykes, sier Ringholm, som mener avtalen tyder på en «vellykket restrukturering» av gresk økonomi.