Prisforventningene til boligmarkedet i 2012 har vært litt mer lunkne enn i 2011. Men mye tyder på at bremsene ikke er satt på ennå.

Foreløpige salgstall fra DNB Eiendom, viser en sterk start på året.

— Ut fra våre tall ligger det an til en prisvekst på 4 prosent i januar, sier administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Halvorsen.

Klokken 11 kommer den samlede prisstatistikken! Følg med på aftenposten.no!

Går fort unna

I fjor åpnet også året sterkt med 4,3 prosents prisvekst, og det kan altså ligge an til en tilsvarende pangstart i år.— Foreløpig merker vi ikke noe til hverken boligboble eller krise i Europa. Vi selger ut alt vi har, og det går fort unna, sier Halvorsen.

Større forskjeller

Men markedet er mer differensiert, mener han. Størst prisøkning merker de på små leiligheter og små familieboliger i januar, og forskjellen mellom salg i by og land, og mellom attraktive og mindre attraktive boliger er større på nyåret.

— Kjøperne er mer selektive. Det tar lengre tid å selge på mindre attraktive områder enn før, og det går raskere unna i byene, sier Halvorsen.

Voldsom Oslo-vekst

DNB Eiendom merker en voldsom vekst i antall omsetninger i Oslo, men så har de også satset stort på Oslo det siste året.

I januar har omsetningen i Oslo økt med 30 prosent i forhold til januar i fjor.På landsbasis er økningen på 15 prosent. Samtidig opplever de en 25 prosent økning i nye oppdrag i januar sammenlignet med i fjor.

Flere foreldre med på visning

Ytterligere prisøkning, særlig for små leiligheter, og skjerpede krav til egenkapital hever terskelen for førstegangskjøperne.

— Vi ser at stadig flere foreldre er med på visning, og stadig flere er med på å finansiere boligene til barna. Og tendensen har vært sterkere nå i det siste, sier Halvorsen.

— Det er en tendens til at det bygges for få små leiligheter, og prispresset er større her enn andre steder. Det blir spennende å se hvordan Finanstilsynets skjerpede krav til egenkapital får innvirkning på dette markedet.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook