Meglertopper: Nybolig-mangel presser opp Oslo-prisene

Markedet for nyboliger i Oslo har sunket jevnt de siste fire årene. Det presser opp prisene i det allerede hete Oslo-markedet, mener meglertopper.

Antall nye boliger i Oslo er for lavt til å demme opp for prisvekst. Bilde fra nye boligprosjekter i Bjørvika, hvor de siste prosjektene trolig står ferdige i 2024.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Eiendomsmegler og eier Mikkel Røisland i meglerhuset Røisland & Co utarbeider hvert halvår statistikk for nyboligmarkedet, samt prognoser for kommende halvår.

I januar viste statistikken at det var 20 prosent færre nyboliger tilgjengelig i 2021 sammenlignet med foregående år.

For første halvår i 2022 spår Røisland at det vil komme 1054 nye boliger på markedet. Prognosen er basert på informasjon fra 30 utbyggere i Oslo.

Det er langt fra idealtallet på rundt 3500 – antallet han mener er et minimum for å holde igjen prisveksten i Oslomarkedet.

– I rekordåret 2016 kom det 4000 nye boliger på markedet. Hadde det vært snittet hvert år, hadde markedet blitt mettet og prisene vært jevne, sier Røisland.

Nyboliger prognose

– Skjer ingenting

Røisland beskriver det forventede antallet nye boliger for salg i 2022 som «skremmende lavt». Vanligvis kommer det færre nyboliger ut på markedet om høsten. Dermed ligger det an til å komme ut færre enn 2000 boliger i år. De siste fire årene har det årlige snittet ligget på 1800.

Hovedproblemet er treg fremdrift i regulering.

– Vi skulle ønske vi så mer fremdrift. På Skøyen er det planlagt 6000 nye boliger, men det skjer ingenting med reguleringen. Det er mange sånne eksempler, sier Røisland.

Eiendomsmegler og eier i meglerhuset Røisland & Co

Når regulering først er på plass, må rammesøknader på plass. Bare å få et avklaringsmøte med Plan- og bygningsetaten før utbygger sender en slik søknad, kan ta flere måneder ifølge megleren.

– Det gjør at presset som er på å få kjøpt seg bolig vil fortsette, selv om det totalt er færre boligkjøpere på markedet.

Tror boligprisene skal opp fem prosent

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren deler Røislands bekymring over for lite byggeaktivitet i Oslo.

Meier påpeker at noe lavere befolkningsvekst i Oslo, antagelig på grunn av coronapandemien, gjør at det lave byggetempoet ikke er like «krise» nå som det ville vært i en normalsituasjon.

Likevel understreker hun at konsekvensene raskt vil bli synlige når behovet for boliger igjen øker.

– I Oslo ser vi økende grad av enkelthusstander, og det vil kreve flere boliger. Jeg tror ikke politikerne skjønner effekten av ikke å sette i gang nye prosjekter. Det er ufattelig at ingen slår i bordet og sier «nå må vi regulere så det kommer minst 3000 boliger i året», sier Meier.

Administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren er bekymret for at få nyboliger på markedet vil presse prisene i Oslo opp.

I fjor steg boligprisene i Oslo 2,2 prosent. Meier tror prisveksten i 2022 vil ligge rundt 5–5,5 prosent. Strømprisene og mulige rentehevinger taler for at prisene vil holdes igjen, påpeker Meier.

– På den andre siden er det ikke nok boliger i forhold til etterspørselen, så nå synes jeg det er vanskeligere å spå enn noen gang. Men jeg tror det blir et godt marked, sier Meier.

Publisert: