Saudi-Arabias statsfond kjøper klubben Newcastle

Den engelske toppklubben Newcastle United bekrefter at den selges til Saudi-Arabias statlige investeringsfond for 300 millioner pund. – En tung dag, sier sportskommentator.

Et eierskifte har lenge vært ønsket i Newcastle, og nå ser det ut til at en gruppe ledet av et investeringsfond fra Saudi-Arabia kjøper klubben.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den engelske fotballklubben Newcastle United har fått nye eiere. Det bekrefter klubben torsdag, ifølge The Guardian.

Oppkjøpet er støttet av Saudi-Arabia, og sørger for at den tradisjonsrike klubben får en av verdens rikeste eiere i ryggen.

80 prosent av klubbens eierskap vil bli overført til det statlige saudiarabiske investeringsfondet Public Investment Fund (PIF), i en avtale som først ble forsøkt gjennomført tilbake i mars 2020.

Den gang ble det ikke noe av avtalen, men nå er Mike Ashleys tid som Newcastle-eier snart forbi.

Bekreftet: Saudi-Arabia med milliardeierskap i Equinor

Mye av grunnen til det er at kronprins Mohammed bin Salman har gitt Premier League løfter om at Saudi-Arabia som stat ikke vil blande seg inn i den daglige driften av fotballklubben.

– Premier League har nå mottatt juridisk bindende forsikringer om at kongedømmet Saudi-Arabia ikke vil kontrollere Newcastle United, heter det i en uttalelse fra den engelske toppserien.

– Alle partene er fornøyde med å ha fullført denne prosessen som gir trygghet til Newcastle United og deres fans, skriver Premier League.

Kronprinsen sitter selv som styreleder i investeringsfondet.

Ifølge The Guardian skal prisen på klubben ligge på 300 millioner pund, noe som tilsvarer 3,5 milliarder kroner. Saudi-Arabia skal altså stå for 80 prosent av dette, tilsvarende 240 millioner pund.

– En tung dag

Nåværende eier Mike Ashley, som også eier sportsutstyrsgiganten Sports Direct, har blitt kritisert av Newcastle-fansen i store deler av hans 14 år lange periode som eier.

Supporterne mener Ashley ikke bryr seg nok om klubben, og har etterspurt ambisjoner og investeringer både når det kommer til klubbens infrastruktur og spillerkjøp.

Stemningen har dog vært delt mellom supporterne. Noen ønsker Ashley ut uansett, men andre mener alternativet er verre.

Mike Ashleys tid som Newcastle-eier har vært turbulent, og nå ser det ut som den kan være forbi om svært kort tid.

Reaksjonene etter den endelige bekreftelsen om milliardoppkjøpet har vært mange.

Sportskommentator Mina Finstad Berg i TV2 beskriver det som «en tung dag for alle som ønsker en fotball uten sportsvasking»:

På Twitter betegner hun Saudi-Arabia som en av «de verste i klassen når det gjelder menneskerettighetsbrudd».

– Dette er ikke overraskende egentlig. Det har vært snakket om i lang tid, sier sportskommentatoren til E24.

Finstad Berg sier at hun trodde Premier League ville sette ned foten for oppkjøpet.

– Nå velger de å omgå sitt eget regelverk ved å definere at dette oljefondet ikke er staten Saudi-Arabia. Jeg syns det er dypt problematisk at dette er veien internasjonal toppfotball velger å gå, sier hun videre.

Beskyldes for sportsvasking

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty har også reagert kraftig, og sa allerede før bekreftelsen om oppkjøpet at Saudi-Arabia vil bruke fotball til å renvaske menneskerettighetsbrudd som begås i landet.

Det er denne problematikken som omtales som «sportsvasking».

– Dette er et nytt og klart eksempel på «sportsvasking», hvor et autoritært regime bruker idrett for å polere sin egen tvilsomme side, sier kommunikasjonssjef i Amnesty, Sindre Stranden Tollefsen, til E24.

– Det som er nytt er at Newcastle med dette kanskje blir verdens rikeste klubb, med helt ufattelige økonomiske muskler til å bli en gigantisk klubb, sier Tollefsen.

– Til ulikhet fra Qatar, som står bak blant annet PSG, er Saudi-Arabia en stormakt på en helt annen måte med mye makt og kontroll. Det er virkelig en storspiller som har kommet på banen i en britisk klubb.

Fotball i 2021 har vært preget av mye negativt, men med dette mener Tollefsen at de har nådd et nytt bunnpunkt i etikken.

– Per nå virker det ikke som det finnes noe bunnpunkt i hvor langt fotball kan synke ned, sier han.

Venter store endringer

I tillegg til store oppgraderinger av klubbens fasiliteter, og økte investeringer i spillertroppen, er det ventet at klubben kommer til å skille lag med trener Steve Bruce kort tid etter oppkjøpet er et faktum.

Ifølge The Guardian var Rafael Benitez førstevalget til de nye eierne dersom de hadde lyktes med oppkjøpet i 2020, men ettersom han nå har blitt Everton-manager, er det trolig andre navn som står øverst på blokken. Benitez var manager i Newcastle fra 2016 til 2019.

Blant andre Antonio Conte og Zinédine Zidane trekkes frem av den britiske avisen, som outsidere til å ta over jobben.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Manchester City38285594336189
2Arsenal38266688434584
3Manchester United38236958431575
4Newcastle United381914568333571
5Liverpool381910975472867
  • Champions League
  • Europaliga
  • UEFA Conference League Qualification
  • Nedrykk