Rekordkraftig smell for Facebook-eier

Facebook-eier Meta endte med det største verditapet på en dag på Wall Street noensinne. Tungvekteren falt kraftig ned etter å ha lagt frem skuffende resultater.

Meta-eier Facebook og toppsjef Mark Zuckerberg ser ut til å gå på en real børssmell torsdag.
Publisert Publisert

Facebook-eier Meta la frem resultater etter stengetid onsdag som var dårligere enn forventet, til tross for at inntektene økte kraftig i fjerde kvartal.

Meta hadde et resultat på 3,67 dollar per aksje i fjorårets siste kvartal. Analytikerne hadde ventet et resultat på 3,84 dollar per aksje, ifølge Refinitivs undersøkelse, skriver CNBC.

Meta-aksjen falt kraftig torsdag, og endte ned 26,39 prosent ved stengetid.

Så mye har ikke aksjen falt på en dag noen sinne.

Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet, kaller dagens aksjefall for «en voldsom smell»

Milliarder barbert bort

Ved stengetid onsdag var Meta-aksjen verdt 323 dollar, mens den nå prises til omtrent 237 dollar.

Dermed er rundt 230 milliarder dollar av markedsverdien barbert bort. Det er den kraftigste smellen for markedsverdien til et amerikansk selskap på en dag noensinne, ifølge Bloomberg.

Markedsverdiene som har forsvunnet tilsvarer rundt 2.000 milliarder kroner.

Smellen for Meta-aksjen slår også hardt ut for toppsjef Mark Zuckerbergs personlige nettoformue. Den har falt over 30 milliarder dollar som følge av nedgangen, fra totalt 120,6 milliarder ved stengetid onsdag, skriver Bloomberg.

Akkurat som resten av teksektoren har aksjen falt i starten av 2022, men hentet seg som resten av segmentet inn noe før dagens ras.

Les også

Facebook-eier stuper i etterhandel etter resultatmiss

– Skuffende resultater sprakk metaverse-boble

Analytikerne til JPMorgan justerte i etterkant av tallslippet ned prismålet på Meta-aksjen 385 dollar til 284 dollar, skriver CNBC. Storbankens analytikerne skriver at Meta «ser en betydelig nedgang i annonseveksten samtidig som de tar fatt på en kostbar, usikker, flerårig overgang til metaverset».

Samtidig som navnebyttet til Meta i høst lanserte selskapet sine langsiktige fremtidsplaner som involverer en virtuell virkelighet på internett.

– Meta-sjefen er kanskje lysten på å lokke verden inn i en alternativ virkelighet, men skuffende resultater i fjerde kvartal sprakk metaverse-boblen hans raskt, sier analytiker Laura Hoy i Hargreaves Lansdown til Reuters.

Sjefstrateg JJ Kinahan i TD Ameritrade peker på Meta og Facebook som et selskap som kan bidra til selvtillit i markedet.

– Det er en veldig utbredt aksje og kjernen av mange porteføljer, så når den har det så tøft rokker det ved den generelle selvtilliten. Spørsmålet er nå om dette er et Meta-spesifikt problem, eller om det kommer til å være et overordnet problem, sier Kinahan til CNBC.

– Taper posisjon på lønnsomme plattformer

Emilie Krutnes Engen, analytiker i DNB Markets, tror at aksjens betydelige fall kan komme av økt usikkerhet rundt selskapets fremtidsutsikter.

– Fallet kan også komme fordi vi ser tegn til at de taper posisjon på sine mest lønnsomme plattformer, og bekymringer til om selskapet kan forsvare sine massive investeringer i Metaverset, skriver hun i en e-post til E24.

Teknologiaksjene på Wall Street har hatt en turbulent start på året, mens skyhøy inflasjon og forventninger om kommende rentehopp fra den amerikanske sentralbanken har preget markedet.  Ifølge CNBC var årets første to uker de verste for Nasdaq-indeksen siden finanskrisen i 2008.

Krutnes Engen tror at mange tek-aksjer fremdeles vil levere gode resultater og avkastning over tid, uavhengig av Meta og annen kortsiktig støy.

– Vi ser at selskaper som har vært høyt priset og med usikkerhet knyttet til fremtidig inntjening har falt mye. På den andre siden, så er det flere selskaper som ser veldig attraktive ut. Selskaper med ledende posisjoner med sekulær vekst vil nok levere gode resultater over tid, skriver hun.

Les også

Ny fremtidsvisjon for Facebook: – Bare tåkeprat

Bred nedgang på Wall Street

Pilene pekte også nedover for de amerikanske aksjemarkedene generelt torsdag. Utslaget ble størst for teknologiindeksen Nasdaq, som ble trukket ned av Meta.

Slik så det ut ved stengetid:

  • S&P 500 endte ned 2,44 prosent
  • Nasdaq endte ned 3,74 prosent
  • Dow Jones endte ned 1,46 prosent

Dermed endte alle de toneangivende indeksene på Wall Street med røde tall torsdag, etter fire dager på rad med positiv stigning.

I Europa var det også røde tall på de viktigste børsene torsdag. I Asia endte Nikkei-indeksen i Tokyo ned rundt én prosent tidligere på dagen.

Publisert