Britisk inflasjon stiger til det høyeste på 40 år

Inflasjonen ligger nå på over ni prosent i Europas nest største økonomi, særlig trukket opp av høyere energipriser. Stadig flere sliter nå med strømregningen.

INFLASJONSBYKS: Økonomene ventet at prisveksten skulle gjøre et markant byks til over ni prosent i april.
Publisert Publisert

Inflasjonen (prisveksten) i Storbritannia stiger til 9,0 prosent i april fra samme tid året før. Det er det høyeste siden 1982 viser data fra det britiske statistikkontoret.

På forhånd ventet økonomene at prisveksten skulle gjøre et byks til 9,1 prosent i april, fra 7,0 prosent i mars.

Storbritannia er ikke alene om å slite med høy prisvekst i kjølvannet av pandemien og krigen i Ukraina. Landet er imidlertid svært avhengig av gassimport, der prisen særlig har akselerert etter krigen.

Energifattigdom, der flere millioner mennesker ikke har råd til å varme opp huset sitt, har den siste tiden blitt et av de heteste temaene i britisk politikk.

KPI

Over dobbelt så høy som lønnsveksten

I ukene etter krigen ble EU mer og mer bestemt på å frigjøre seg fra russisk olje og gass, både gjennom sanksjoner og planer om ny energiomstilling.

Dette har ført til at olje- og gasspriser har gått til himmels – og sistnevnte er svært viktig for de britiske innbyggerne, som hovedsakelig bruker gass til oppvarming i sine hjem.

Forrige uke advarte britiske energileverandører om at andelen britiske husholdninger som ikke klarer å betale strømregningene kan øke drastisk i løpet av året. Det er nå stadig flere som blir nødt til å velge mellom «heat or eat» på grunn av de høye strømprisene.

Prisveksten i april er mer enn dobbelt så høy som lønnsveksten, og legger et rekordhøyt press på kjøpekraften, skriver Bloomberg.

DYR TE: Hver femte engelske tekopp er varmet med gass fra Norge. Bildet er fra Easington-mottaket i England, der norsk gass kommer inn.

– Svært vanskelig

Den britiske sentralbanksjefen Andrew Bailey uttalte tidligere i uken at den brennhete prisveksten har satt Bank of England (sentralbanken), i en svært vanskelige posisjon.

Storbritannias sentralbank var tidlig ute med å heve renten i kjølvannet av pandemien, men møter likevel kritikk for å ikke ha reagert raskt nok, ifølge Financial Times.

Den første hevingen kom i desember – tre måneder etter Norges Bank.

Siden har flere store sentralbanker fulgt etter, og i Storbritannia ligger renten nå på én prosent – det høyeste på over 13 år. Men det har ikke stanset inflasjonen i å tikke oppover.

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert