Komplett vil kjøpe NetOnNet
Komplett-sjefen avviser at oppkjøpet er et svar på konkurransen fra Amazon.

Nettkjempen Komplett vil kjøpe svenske NetOnNet, melder selskapet onsdag morgen.
I transaksjonen verdesettes NetOnNet til 3,8 milliarder kroner.
Etter omtrent ti minutters handel på Oslo Børs stiger Komplett-aksjen 9,35 prosent, men stigningen dempet seg utover formiddagen. Ved lunsj-tid er aksjen opp 3,83 prosent.
Transaksjonen er strukturert som et oppkjøp, hvor Komplett overtar alle aksjer i NetOnNet fra Siba Invest, eid av Bengtsson-familien. Siba Invest vil motta 35,3 millioner nye Komplett-aksjer, og 1,5 milliarder kroner i vederlag.
Kjøpet er finansiert gjennom et lån på 1,5 milliarder kroner. Komplett vil erstatte lånet med inntektene fra utstedelsen av nye aksjer, altså en emisjon. Canica Invest, Stein Erik Hagens selskap, har allerede forpliktet seg til å kjøpe aksjer for 500 millioner kroner i emisjonen.
Stein Erik Hagens Canica doblet nesten resultatet i 2020
Lars Olav Olaussen vil fortsette som sjef for selskapet, med Susanne Holmström som visedirektør og ansvarlig for NetOnNet.
Morselskapet Komplett vil fortsatt være notert på Oslo Børs.
Ikke et svar på utfordringen fra Amazon
De to varemerkene skal bestå som seg selv, og han understreker at det ikke er noen nedbemanning på vei.
– Vi skal bli et større konsern, legger Olaussen til.
Grunnen til at de slår seg sammen er for å «hente synergier», som innkjøpsbetingelser og tilgang på produkter. NetOnNet-sjef og påtroppende visedirektør, Susanna Holmström legger til at de er to selskapene er «sterke aktører» i sine hjemmemarkeder.
Netthandelens fenomenale vekst kan se slutten
Der Komplett har den største delen av sin omsetning i Norge, har NetOnNet størst andel i hjemlandet Sverige. Komplett har også 3 prosent av sin omsetning i Danmark, ifølge en melding fra selskapet.
De beskriver seg selv som «en av de ledende» i Norden i pressemeldingen, men hvordan satsingen i Danmark blir fremover vil Olaussen komme tilbake til.
Netthandelgiganten Amazon kom til Sverige i 2020, men dette er ikke et svar på utfordringen fra det amerikanske selskapet, svarer Olaussen.
Norske selskaper inntar Amazon før lansering i Norden– Dette gjør vi fordi det er kjempegod industriell logikk. Vi har varemerker som har veldig nær relasjon til kundene hver for seg. Det er vårt beste forsvar mot Amazon og alle andre, det er relasjonen vi bygger til kundene, slår han fast.
– Virkelig, stemmer Holmström i.
– Ikke en dyd av nødvendighet
De to selskapene opplyser om milliardomsetning i 2021, og på spørsmål om de ble for små i Norden, svarer NetOnNet-sjefen at de er to sterke aktører som slår seg sammen, og blir enda sterkere. I tillegg har størrelsen noe å si når de forhandler med sine leverandører.
– Den store fordelen er at vi blir større, men vi har vært store og sterke, og fremfor alt hatt en fin utvikling bak oss, sier hun.
Milliardhopp i inntektene for Komplett
– Dette er ikke en transaksjon fordi vi må, skyter Olaussen inn.
Han peker på at de har hatt «en fantastisk utvikling», tatt markedsandeler og økt lønnsomheten de siste årene.
– Det er to vinnende selskapet som slår seg sammen fordi vi tror kombinasjonen er sterkere. Det er ikke en dyd av nødvendighet, slår han fast.
Komplett-inntektene falt i fjerde kvartal
Komplett meldte også om resultatet for fjorårets fjerde kvartal onsdag morgen. Det viste at inntektene endte på 3,3 milliarder, ned fra 3,4 milliarder på samme tid i fjor. Justert driftsresultat før skatt (EBIT) endte på 118 millioner, på linje med samme tid i fjor.
For hele 2021 var inntektene på omtrent 11 milliarder, opp fra 9,8 året før. Justert driftsresultat før skatt endte på 388 millioner, opp fra 276 millioner i 2020, viser kvartalsrapporten.
– Alt i alt er det et positivt momentum i e-handelsmarkedet, og til tross for motvind grunnet begrensninger i leverandørkjeden og komponentmangel, så vi 12 prosent inntektsvekst i 2021, skriver administrerende direktør, Lars Olav Olaussen, i rapporten.
Komplett ble børsnotert på Oslo Børs i juni 2021, da var verdsettelsen 4,3 milliarder kroner. Det var ti år etter at Stein Erik Hagens Canica kjøpte netthandelsplattformen av børs.