Vedum svarer klimakritikerne: – Revolusjonen skjer her

STAVANGER/HUSNES (VG) Trygve Slagsvold Vedum avviser at han er en klimaversting. Han varsler nå et grønt industriløft, men SV mener planen lener seg for tungt på oljenæringen.

VERFTSINDUSTRI: Trygve Slagsvold Vedum fikk omvisning på historiske Rosenberg Verft i Rogaland. De vedlikeholder blant annet skip i oljeindustrien og jobber nå med produksjonsskipet Jotun.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Trygve Slagsvold Vedum sliter i kraftig motbakke tre uker før valget med en rekke dårlige meningsmålinger og sterk klimakritikk.

Sp-lederen fnyser av kritikken fra forfattere, naturvernorganisasjoner og politiske motstandere.

Vedum sier at Norge skal nå Parisavtalens krav om 50–55 prosents klimakutt innen 2030 – og mener norsk industri blir en av hovednøklene.

– Norge skal være Europas mest attraktive land å legge kraftkrevende industri til. Det er utrolig viktig at vi får opp ny industri nå når vi skal bli mindre avhengig av olje og gass, sier Vedum.

– Det er her den virkelige grønne revolusjonen skal skje. Det er folk med røde og oransje kjeledresser som skal gjennomføre den, sier han.

PS! Les SV-nestleder Torgeir Knag Fylkenes sin negative dom over Vedums industriplan nederst i saken.

Billig kraft til industrien

Vedum har tatt med seg VG til Hydro Husnes og Rosenberg Verft i Stavanger for å illustrere planene sine.

Han peker på billig, klimavennlig norsk kraft som kjernen i et nytt, grønt industrieventyr.

– Vi må ha en lav norsk kraftpris, slik at det er mer lønnsomt å ha industrien her enn i andre land, sier Vedum.

Han vil stoppe NorthConnect-kabelen til Storbritannia, holde nettleien nede og stoppe nye kraftgrep fra EU.

– På Hydro Husnes produserer de aluminium med 75 prosent mindre utslipp enn i Kina. Hvis vi ikke produserer den her, så flyttes den for eksempel til Kina og CO₂-utslippene går opp, sier Vedum.

Kritisk til «symboltiltak»

Vedum vil derimot ikke ha letestopp for olje, ha hele regjeringens CO₂-avgiftsøkning eller akseptere bensinpriser over 20 kroner.

Han er kritisk til det han kaller «symboltiltak» som nullutslippssoner i norske byer, fordi han mener klimaeffekten er uklar og inngrepene store.

Han vil isteden satse på tiltak han sier at han vet gir store kutt i transportsektoren, som satsing på biodiesel.

– Klarer vi å nå klimamålene uten pisk?

– Vi skal stille klare krav. For aktører som tåler det som olje og gass kan vi tredoble CO₂-prisen. Men så er det annerledes for kystfiskeren som seiler til Danmark for å tanke. Vi må bruke CO₂-avgiften målrettet og effektivt, slik at vi ikke flytter produksjon ut av Norge, sier han.

KODE ORANSJE: Jan Bøhler og Trygve Slagsvold Vedum fikk omvisning på oppussingen av oljeproduksjonsskipet Jotun på Rosenberg Verft. Her i garderoben før besøket.

I Vedums grønne revolusjon blir bedrifter som tradisjonsrike Rosenberg Verft i Stavanger sentrale. De renoverer nå oljeprodukssjonsskipet Jotun fra oljefeltet Balder, men utvikler samtidig konsepter for bølgekraft og vindkraft.

Sps førstekandidat i Oslo, Jan Bøhler kjenner igjen den oransje kjeledressen. Den tidligere Ap-politikeren jobbet selv på verftet på 70-tallet.

Dagens klubbleder, Erlend Nygård, sier til ham at verftet trenger tid på omstilling.

Han får støtte fra verftssjef Jan Narvestad, som sier at en letestopp vil skade aktivitetsnivået og evnen til å omstille verftet til nye markeder.

Klubbleder Nygård sier at valget i høst for ham og mange industriarbeidere står mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

– Men jeg har ikke bestemt meg enda, sier han.

KLUBBLEDER OG EKS-ANSATT: Erlend Nygård er klubbleder på Rosenberg Verft. Jan Bøhler fortalte ham om hvordan det var på verftet under streikene på 70-tallet da han selv jobbet der.

Et annet klimagrep fra Vedum er å sette skogen i arbeid og gi tilskudd til skogplanting.

Han sier at skogen i dag binder cirka halvparten av Norges klimagassutslipp og mener at vi kan doble opptaket av CO₂ ved hjelp av norsk skog.

Vedum varsler en tung satsing på biodrivstoff og vil kutte avgiftene.

– Hvis vi klarer bare ett biodrivstoffanlegg på Tofte, så er det halvparten av kuttet vi har fått fra norske elbiler. Det er snakk om å bygge fem fabrikker, sier han og legger til:

– Hvis vi klarer å rense den ene ammoniakkfabrikken på Herøya så er det snakk om 800.000 tonn, som er mer enn alt som er kuttet i norsk elbilsatsing.

Vil hindre byråkratisering

Vedum har allerede varslet at han vil bruke 20 milliarder kroner på aksjer i Hydro for å øke det statlige eierskapet.

Han avviser at en såkalt aktiv næringspolitikk - der staten eier mer og styrer tydeligere - krever flere byråkrater.

– At det kan bli en eller to til er mulig. Men jeg tror i utgangspunktet at vi har nok byråkrater som jobber innenfor Innovasjon Norge, Siva, Investinor og Enova og statens ulike virkemiddelaktører, sier Vedum.

Etter 2005-valget ga den forrige rødgrønne regjeringen 79 millioner kroner til en dørfabrikk i Årdal som ikke var lønnsom.

Vedum lover at han ikke skal kaste bort skattebetalernes penger.

– Vi må utnytte mulighetene som ligger i norsk fornybar industri. Staten må gjøre dette i samspill med de private, som må forsvare sine investeringer overfor seg selv eller for sine aksjonærer, sier han.

KRITISK TIL SENTERPARTIET: SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sier at Ap, Senterpartiet og høyresiden mangler en konkret, offensiv plan for hvordan oljeindustriens kompetanse skal brukes til det grønne skiftet.

SV-kritikk: – Trenger en plan

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkenes sier at Senterpartiets plan har et grunnleggende problem.

– Vedum låser de norske kjeledressene og hjelmene til oljeindustrien. Da må det grønne skiftet gjøres av utenlandsk arbeidskraft eller i utlandet. Disse arbeiderne kan ikke være to steder samtidig, sier Fylkesnes.

– Du må ta ned aktiviteten i oljeindustrien, samtidig som du kjører på med nye industriprosjekter. Du kan ikke bare avvikle oljenæringen i morgen. Det er galskap. Du må ha en plan for hvordan du overfører kompetanse og arbeidskraft fra olje til nye prosjekter, sier han.

SVs vil satse kraftig på flytende havvind, batteriproduksjon, grønn og maritim industri og karbonfangst og lagring mens oljeaktiviteten tas ned.

Publisert: