Selskapenes Russland-exit fortsetter

Rundt 300 selskaper har helt eller delvis innstilt driften i Russland de to siste ukene, blant dem McDonald's, Coca-Cola, Starbucks, Heineken, Adidas og Samsung.

Hurtigmatkjeden Burger King stanser all støtte til drift, markedsføring og forsyningsledd i Russland, men stenger ikke restaurantene.
Publisert: Publisert:

Carlsberg, Universal Music Group, Ferrari, Sony og Nintendo er blant de siste selskapene som stanser drift i Russland etter at landet invaderte Ukraina, skriver NTB.

Fredag morgen varsler også Orkla i en pressemelding at de har besluttet å avvikle sin virksomhet Hamé Foods ZAO i Russland.

Yara fulgte kjapt etter. De skriver i en børsmelding at de har stanset alle innkjøp fra leverandører som kan knyttes til sanksjoner mot russiske selskaper eller personer.

Torsdag kveld fulgte også Burger King etter. Hurtigmatkjedens eier Restaurant Brands International opplyser at selskapet suspenderer all støtte til drift, markedsføring og forsyningsledd i Russland.

Beslutningen betyr imidlertid ikke at Burger King-restaurantene stenger i Russland, ettersom de rundt 800 lokalene i landet drives som franchise lokalt.

Disney og JP Morgen varslet også at de trekker seg ut torsdag.

Natt til torsdag varslet Sony at selskapet stanser forsendelser av spillkonsollen PlayStation til Russland, og Sony stanser driften ved den russiske PlayStation-nettbutikken. Nintendo stanser alle forsendelser av spillkonsollen Switch.

Det danske bryggeriet Carlsberg, som er verdens fjerde største ølprodusent, stanser produksjon og salg i Russland. Men Baltika Breweries, der Carlsberg er majoritetseier, skal fortsette drift som separat selskap for å gi lønn til 8.400 ansatte i Russland «som ikke er ansvarlige for regjeringens handlinger», står det i en uttalelse fra Carlsberg.

Den italienske bilprodusenten Ferrari stanser leveranser til Russland, mens verdens største plateselskap Universal Music Group suspenderer all drift og stenger sine kontor i Russland med umiddelbar virkning.

Les også

Kommentar: Forbrukerkapitalismen som våpen

PepsiCo forsetter med melk

Onsdag morgen varslet KFC og Pizza Hut at de stanser sin virksomhet i Russland. Kjedene vil heller ikke investere videre i landet, opplyser moderselskapet Yum Brands, ifølge NTB.

Det omfatter om lag 1.000 KFC-restauranter og 50 Pizza Hut-restauranter i Russland, melder Reuters. De aller fleste av disse drives som franchise.

PepsiCo stanser salget av kjente leskedrikker som Pepsi-Cola, 7Up og Mirinda, men vil fortsette å selge melk, morsmelkerstatning og babymat i Russland, melder administrerende direktør Ramon Laguarta i en intern e-post til sine ansatte.

Selskapet vil også stanse kapitalinvesteringer, reklamer og salgsfremmende aktiviteter.

Wall Street Journal skriver at PepsiCo undersøker alternativer for virksomheten i Russland, inkludert å avskrive verdien av enheten.

Også den nederlandske bryggeri-giganten Heineken stanser produksjon, annonsering og salg av øl i landet.

– Vi er sjokkerte og lei oss over tragedien vi er vitne til i Ukraina. Vi står sammen med det ukrainske folk og føler med alle dem som er berørt, heter det i en kunngjøring fra Heineken.

Coca-Cola-kutt

PepsiCos konkurrent Coca-Cola meldte like tirsdag kveld at også de suspenderer virksomheten i Russland.

– Våre hjerter er med menneskene som opplever samvittighetsløse virkninger fra disse tragiske hendelsene i Ukraina. Vi vil fortsette å overvåke og vurdere situasjonen etter hvert som omstendighetene utvikler seg, heter det i en pressemelding.

En lastebil med Coca-Cola-merking i utkanten av Moskva. Bildet er fra 2014.

General Electric (GE) meldte noe tidligere tirsdag at også de suspenderer virksomheten i Russland, skriver Reuters.

Unntatt er levering av nødvendig medisinsk utstyr, samt støtte av eksisterende strømtjenester i regionen.

Iskrem- og deodoranteier på listen

Heller ikke produkter fra den britiske forbrukervaregiganten Unilever får russere tilgang på fremover.

Selskapet, som er kjent som eieren av iskremprodusenten Ben & Jerry’s, og Axe og Dove, som blant annet produserer deodoranter, stopper all import og eksport av varer til Russland, samtidig som de kutter ut all reklame i landet, skriver BBC.

Unilever, som eier iskremprodusenten Ben & Jerry’s, stopper import og eksport av varer til Russland.

Kosmetikkgiganten L’Oréal stenger alle sine butikker i Russland, og suspenderer alle investeringer midlertidig, skriver Reuters.

Burger- og kaffestans

Også hurtigmatkjeden, og en av verdens største restaurantkjeder, McDonald’s, stenger alle sine 850 restauranter i Russland.

– Konflikten i Ukraina og den humanitære krisen i Europa har påført uskyldige mennesker ubeskrivelige lidelser. Som et system slutter vi oss til verden i å fordømme aggresjon og vold og i bønner om fred, skrev administrerende direktør Chris Kempczinski i en e-post til ansatte og filialer.

Hurtigmatkjeden McDonald’s varslet at de ville stenge alle de 850 restaurantene i Russland.

Kaffekjeden Starbucks stenger også ned all virksomhet i Russland grunnet landets angrep på Ukraina, skriver CNBC tirsdag.

Dette inkluderer stenging av kafeer med lisens under Starbucks, samt stopp i frakt av varer.

Publisert: