Heineken og Carlsberg forlater Russland

Bryggerikjempene har fra før begrenset virksomheten sin i Russland. Nå har Heineken bestemt seg for å selge seg helt ut av landet, mens Carlsberg vil stanse alt salg av den viktigste merkevaren sin.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Etter den tidligere kunngjorte strategiske gjennomgangen av vår virksomhet, har vi konkludert med at Heinekens eierskap av virksomheten i Russland ikke lenger er bærekraftig eller levedyktig i dagens miljø, skriver selskapet i en uttalelse publisert på Twitter.

Heineken har fra før stanset nye investeringer og eksporten til Russland. Selskapet har også stanset produksjonen, salget og reklamen sin i landet. Denne reduserte virksomheten kommer til å fortsette i en overgangsperiode, opplyser selskapet.

– Under alle omstendigheter garanterer vi at lønnen til våre 1.800 ansatte vil bli utbetalt til utgangen av 2022, og vi vil gjøre vårt ytterste for å sikre deres fremtidige ansettelse.

Heineken understreker at selskapet ikke vil tjene noen penger på salget, og at det venter en engangsutgift på rundt 400 millioner dollar.

Carlsberg stanser salg

Også Carsberg har tidligere stanset investeringer og eksport til Russland, og reklamerer heller ikke i landet.

Nå varsler selskapet at de vil stanse produksjonen og salget av merkevaren Carlsberg i Russland.

Selskapet Baltika Breweries, der Carlsberg har vært den største eieren siden 2008, kommer til å fortsette som en separat virksomhet i Russland med mål om å støtte ansatte og familiene deres, skriver bryggeriet.

Carlsberg opplyser at det er 8.400 ansatte i dette selskapet.

Dropper guiding

Carlsberg understreker at fremtiden for driften i Russland er svært usikker, og at de under krigen i Ukraina vil donere overskuddet til hjelpeorganisasjoner.

Utviklingen vil også ramme Carsbergs resultater for 2022. Ukraina og Russland sto for omtrent 13 prosent av Carlsbergs omsetning i fjor, men selskapet vil ikke gi noen guiding for hvordan krigen vil slå inn på årets resultater.

- Våre hjerter og tanker er hos folket i Ukraina, skriver Carlsberg i meldingen.

Publisert: