Billigere snus og dyrere gaver: Her er avgiftsendringene du vil merke i 2021

Fra nyttår blir det billigere å kjøpe grensehandelsvarer som snus, vin, øl og søtsnop. Flypassasjeravgiften forsvinner, og du får en egen pensjonskonto.

En pakke snus blir nesten 15 kroner billigere etter nyttår. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  • NTB-Jan-Morten Bjørnbakk
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Dette er noen av de mange lov- og regelendringer som trer i kraft fra 1. januar.

Da innfører regjeringen en ny maksimalsats for eiendomsskatt. I år har kommunene lov til å kreve inn maksimalt 5 promille i eiendomsskatt. I 2021 er maksimalsatsen satt til 4 promille.

Ti spørsmål og svar: Dette må du vite om BSU før nyttår

Pensjonskonto

En ny ordning med egen pensjonskonto innføres neste år. Den betyr blant annet at det er mulig å samle pensjonsopptjening fra tidligere arbeidsforhold og forvalte den sammen med pensjonskapital fra nåværende arbeidsgiver.

Ungdom som sparer i BSU opplever en innstramming da de som eier bolig, mister skattefradraget for penger som heretter settes inn i ordningen. Maksbeløpet for sparing økes fra 25.000 kroner til 27.500 kroner.

Fra 1. januar kan du motta dyrere gaver fra arbeidsgiveren din. Arbeidsgiveren kan gi gaven kun til deg da kravet om at gaven må være del av en generell ordning i bedriften, blir fjernet. Grensen økes fra 2.000 til 5.000 kroner.

Les også

Slik var elbilåret 2020

Elbileiere i borettslag får nå en rett til å sette opp egen ladestasjon, mens borettslaget pålegges å legge til rette infrastrukturen for å få det til. Foto: Erlend Aas / NTB

Laderett og årsavgift

Elbileiere som bor i borettslag, får nå en lovfestet laderett. For egen regning kan de sette opp ladepunkt i borettslaget. Ladeboksen og strømforbruk dekkes av andelseieren. Borettslaget skal stå for utgifter til oppgradering av strømnett og infrastruktur. Det er 8.700 borettslag i landet.

Elbileiere må også tåle en årsavgift på samme nivå som motorsykkel fra nyttår.

Les også

Fra nyttår blir dette 25 prosent dyrere: – For bransjen er det krise

Moms på behandling

Alternativ behandling blir ikke lengre momsfri. Avgiften innføres generelt fra nyttår, men for osteopati og naprapati innføres den fra 1. juli og for akupunktur fra 1. oktober. Det innføres også merverdiavgift på kosmetisk behandling og kosmetisk kirurgi som ikke er medisinsk begrunnet.

Fra nyttår blir det også mulig å kjøpe homøopatiske reseptfrie legemidler utenom apotek.

Egenandelstakene for helsetjenester blir nå endret og slått sammen. Det nye egenandelstaket blir på 2.460 kroner.

Avgiftslettelser

Med Fremskrittspartiets buemerke innføres en rekke avgiftslettelser på populære grensehandelsvarer:

  • Avgiftene på øl og vin settes ned 10 prosent.
  • Alkoholfrie drikkevarer avgiftsreduseres med 50 prosent.
  • Avgiften på snus reduseres med 25 prosent.
  • Avgiften på sjokolade og sukkervarer forsvinner.

Flypassasjeravgiften blir inntil videre fjernet som en del av koronatiltakene.

Arbeidstagere som frivillig har sagt opp jobben sin, eller som har blitt avskjediget, må nå vente lengre på å få dagpenger. Ventetiden økes fra 12 til 18 uker.

Neste år kan du få dyrere gaver fra arbeidsgiveren din. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ny arvelov

Det blir viktigere enn noen gang for samboere å skrive testamente etter omfattende endringer i arveloven fra nyttår.

Samboere uten barn har ingen arverett, mens samboere med felles barn har en arverett opp til 4 G. Livsarvingene får en større andel av totalpotten enn i dag. Den nedre grensen økes fra 1 million til 15 G som tilsvarer rundt 1,5 millioner kroner.

Folketrygdloven endres også slik at minstepensjonister ikke lengre får høyere pensjon dersom de forsørger ektefelle eller barn.

Opp mot 40 prosent av smålaks dør av lakselus
Fra nyttår må oppdretterne betale 40 øre per kilo solgt fisk i en ny avgift som skal bringe inn 500 millioner kroner til staten. Kystkommunene skal nyte godt av ordningen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Strammere turistfiske

Det blir litt strammere regler for utenlandske turistfiskere i Norge. For å ta med fangst ut av landet, må fisken være tatt i regi av en registrert turistfiskevirksomhet.

Til nå har det vært mulig å ta med 10 kilo fisk som ikke er fisket hos registrerte turistfiskebedrifter. Kvoten som kan tas ut av landet, senkes fra 20 til 18 kilo. Utlendinger får også bare lov til å ta med seg fisk ut av landet to ganger i året.

Norske oppdrettere må betale en produksjonsavgift på 40 øre per kilo omsatt fisk. Avgiften skal komme kystkommuner til gode, og det er ventet at ordningen vil ta inn en halv milliard i året.

Publisert: