Solberg støtter boikott av Wizz Air

Statsminister Erna Solberg (H) gjør det klart at Wizz Air ikke kan nekte ansatte å organisere seg. Hun støtter boikotten av selskapet.

STØTTER BOIKOTT: Statsminister Erna Solberg støtter boikotten av Wizz Air. Det kom frem onsdag i spontanspørretimen i Stortinget.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Jeg kommer ikke til å fly med et selskap som nekter arbeidere å organisere seg, sa Solberg i spørretimen på Stortinget onsdag.

– På samme måte som jeg aldri har fløyet med Ryanair. Fordi jeg for ti år siden sa at det var uakseptabelt for meg å reise med flyselskaper som ikke har ordentlige og ryddige arbeidsforhold for sine ansatte, fortsatte hun.

Solberg gjorde det klart at Wizz Air etter norsk lov ikke kan nekte de ansatte å fagorganisere seg.

Bakteppet er uttalelser fra Wizz Air-sjef József Váradi om at Wizz Air «er et flyselskap uten fagforeninger.» Uttalelsen kom da selskapet presenterte sine planer for innenriksruter i Norge.

NITO-leder Trond Markussen hyller statsministeren for boikotten.

– Vi synes det er veldig flott at også den politiske ledelsen ser at dette kan utfordre norsk arbeidsliv på en negativ måte. Vi skal bygge bærekraftige samfunn, og da setter jeg stor pris på at vi har en statsminister som er så tydelig i talen, sier Markussen.

Den ungarske lavprisgiganten Wizz Air inntar Norge: Vil starte en rekke innenriksruter
Solbergs svar kommer på spørsmål fra Jonas Gahr Støre som mener de fleste i Norge vil ta avstand fra slike uttalelser som den Wizz Air-sjefen legger fram.

LO-boikott

Det er LO-forbundet Industri Energi som står bak oppfordringen til boikott av det ungarske lavprisselskapet.

– Når Wizz Air smeller igjen døren for fagbevegelsen og et anstendig organisert arbeidsliv, smeller vi igjen døren for dem, uttalte fagforeningens leder Frode Alfheim til VG i helgen.

Ernas boikott-svar kommer på spørsmål fra Jonas Gahr Støre:

– Dette selskapet er på vei inn, det skal etablere seg i Norge. Hvilke signaler sender det at vi får en aktør med disse holdningene? Hva er Statsministerens holdning og hva tenker hun å gjøre med dette veldig uheldige forholdet? spurte Jonas Gahr Støre på Stortinget onsdag.

Det er opprørende uttalelser fra Wizz Air-sjefen, mente Arbeiderpartiets leder da han tok opp saken med statsministeren.

– En bransje som er vant til ordnede forhold, ser nå uorden komme sigende, sa Gahr Støre.

Det ungarske lavprisselskapet Wizz Air er et av Europas største, og har allerede fløyet en rekke ruter til Norge i 14 år.

Fra Oslo vil de nå fly ruter til Bergen fire ganger daglig, til Tromsø fire ganger daglig og til Trondheim to ganger daglig. Billettprisene vil starte på 199 kroner.

Arbeiderpartilederen mener Wizz Air-lederens uttalelser er opprørende.
Les også

Wizz Air-sjefen kritisk til flyboikott

Forbudt å nekte organisering

Ifølge Solberg har Wizz Air anledning til å etablere innenriksruter i Norge. Men de må forholde seg til norske lover og regler.

– Det er forbudt å nekte fagforeningsorganisering i Norge. Det er det heller ingen tvil om. Det er den enkelte person og gruppe av ansatte som bestemmer om de vil organisere seg. Alle har rett til å kreve å få tariffavtale på sin arbeidsplass, sa Solberg på Stortinget.

I Norge er organisasjonsfriheten grunnleggende, fastholdt hun.

– Det er ikke eierne eller lederne i bedrifter som bestemmer om folk er organisert. Det er folk selv, de som er ansatt, som bestemmer at de skal være organisert, sa Solberg.

– Dette bør den ungarske lederen ta med seg. Slik har vi det i Norge, dette er norsk kultur, sa Jonas Gahr Støre.

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Erlend Wiborg, som leder Stortingets arbeids- og sosialkomité, går for sin del mot boikotten.

– Det at vi får flere selskaper som ønsker å fly i Norge, er bra. Det skaper økt konkurranse og øker også muligheten for å få startet flytrafikk fra Moss Lufthavn Rygge igjen. Jeg vil ikke boikotte et lovlig selskap som forholder seg til de lovene man har i Norge, sa Wiborg.

Wizz Air med stikk til Norwegian etter å ha startet priskrig

Reagerer på kritikken

Wizz Airs gründer og toppsjef József Váradi har tidligere reagert på kritikken fra dem som ønsker å boikotte selskapet.

– Fagforeninger er ikke min greie. De gjør hva de vi, hvis de vil boikotte oss så bryr jeg meg ikke om det, sa Váradi til DN i går.

Wizz Air-toppen mener at fagforeninger gjør selskaper mindre effektive, og at det rammer både skattebetalerne og de ansatte. Han avviser blankt at det er aktuelt å inngå tariffavtaler med fagforeninger hvis han skal ha ansatte i Norge:

– Nei, det er ikke planen. Vi er et flyselskap uten fagforeninger, har Váradi uttalt til E24.

– Vi er stolte av vår selskapskultur. Vi har en åpen og god dialog internt i selskapet, blant annet med et ansattråd, fortsatte han.

Analyse: Hvorfor Wizz Air kom til Norge
Publisert: