Aker Horizons med fornybarkjøp

Akers grønne satsing er nå også klar for å gå på børs.

Kjell Inge Røkke satser grønt gjennom Aker.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Kjell Inge Røkke-konsernet Akers datterselskap, Aker Horizons, kjøper 75 prosent av Mainstream Renewable Power, ifølge en melding.

Transaksjonen verdsetter egenkapitalen i Mainstream til 900 millioner euro, eller rundt 9,3 milliarder kroner, på 100 prosent basis.

Selskapet driver med fornybar energi innenfor vindkraft til land og havs samt solenergi.

– Del av vår langsiktige strategi

Transaksjonen vil gi Aker Horizons en portefølje av prosjekter i drift og under konstruksjon på omtrent 1,4 gigawatt, en prosjektutviklingsportefølje på rundt 10 gigawatt, samt 10 gigawatt med identifiserte prosjektmuligheter.

- Aker har gjort en større endring det siste året, tatt en stilling innen fornybar energiproduksjon, grønne teknologier, digitalisering og andre megatrender som har sett en akselererende strøm av ressurser og kapital, ikke bare i Aker, men i de globale markeder. Dette steget er en del av vår langsiktige strategi for verdiskapning, og for å posisjonere Aker Horizons for betydelig og bærekraftig vekst innen det fornybare energimarkedet, sier konsernsjef i Aker og styreleder i Aker Horizons, Øyvind Eriksen.

Aker-aksjen stiger nær åtte prosent til kurs 665 kroner tirsdag formiddag.

Transaksjonen er forventet å bli gjennomført i andre kvartal 2021, og er betinget av ordinære forbehold, inkludert myndighetsgodkjenning så vel som godkjenning fra Mainstreams kreditorer, fremgår det.

Ifølge meldingen er Aker Horizons ambisjon å utvikle selskaper med en total kapasitet på 10 GW og fjerne tilsvarende 25 millioner tonn CO2 pr år innen 2025.

- Gjennom oppkjøpet av Mainstream vil Aker Horizon få en plattform for å fremme sine ambisjoner innen fornybar energi og posisjonere seg i et voksende marked for hybridprosjekter, sier administrerende direktør Kristian Røkke i Aker Horizons.

Røkke blir styremedlem

Av presentasjonsmaterialet fremgår det at Aker har en ambisjon om å børsnotere Mainstream innen de neste tre årene. Videre skrives det at Mainstream planlegger å bringe 5,5 GW med fornybar energieiendeler globalt til finansiell gjennomføring innen 2023.

- Vi er glade for å ha en så høyt respektert virksomhet som Aker Horizons ombord, noe som gjør at Mainstream kan akselerere sine vekstplaner for å levere en global portefølje av vind- og soleiendeler, sier konsernsjef Mary Quaney i Mainstream Renewable Power.

Eksisterende aksjonærer, ledet av gründer og styreleder Dr. Eddie O'Connor, vil reinvestere og beholde 25 prosent av eierskapet, fremgår det. O'Connor vil fortsette som styreleder i Mainstream etter transaksjonen, mens Kjell Inge Røkke, Øyvind Eriksen og Kristian Røkke vil bli styremedlemmer.

Inkludert i transaksjonen følger det en «earn-out payment» på opptil 100 millioner euro i 2023, som er betinget av at visse kriterier og milepæler blir møtt.

Som del av transaksjonen vil også Aker Horizon ta en 50 prosent eierandel i superleder-selskapet SuperNode.

Vil på børs

Samtidig fremgår det at Aker Horizons planlegger en børsnotering på markedsplassen Euronext Growth i nærmeste fremtid.

Deretter er planen å overføre aksjene til Oslo Børs innen 12 måneder.

Meglerhusene ABG Sundal Collier, DNB Markets, Nordea og Pareto Securites er hyret inn i forbindelse med den potensielle børsnoteringen.

Publisert: