Norsk gruveprosjekt jakter to milliarder - venter interesse fra Japan

Etter 15 år øyner Nordic Mining endelig oppstart på Engebø-prosjektet. Avtaler med underleverandører er signert, og nå starter jakten på finansiering.

NÆRMER SEG: Nordic Mining skal hente kapital til å realisere sitt gruveprosjekt ved Engebøfjellet. Billdet viser Førdefjorden fra toppen av Engebøfjellet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi er langsiktige, men utålmodige, sier Ivar Fossum til E24.

Han er adm. direktør i Nordic Mining, det Oslo Børs-noterte selskapet som siden 2006 har jobbet for å realisere et gruveprosjekt for rutil ved Engebøfjellet i Sunnfjord kommune.

Rutil er et mineral som brukes i alt fra tannkrem til maling og som metall i fly og sportsutstyr, og Engebøfjellet inneholder Norges største forekomst.

Langdryge reguleringsprosesser, stadige krav om nye konsekvensutredninger og motstand fra miljøinteresser både lokalt og nasjonalt har bidratt til å dra prosessen ut i tid.

Men nå nærmer det seg endelig oppstart for Fossum og co., som opplyser at selskapet forventer å ha alle nødvendige tillatelser på plass innen kort tid.

I en børsmelding onsdag fremgår det at Nordic Mining har engasjert meglerhusene Clarkson Platou Securities og Sparebank 1 Markets i forbindelse med innhenting av nødvendig prosjektfinansiering til Engebø.

Kapitalbehovet anslås til nærmere to milliarder kroner, og Nordic Mining tar sikte på å hente halvparten av dette beløpet gjennom ny egenkapital.

Dermed er det duket for store endringer på aksjonærlisten, der småsparere hos Nordnet i dag troner øverst med en samlet eierpost på ni prosent.

– Vi har signert en intensjonsavtale med et japansk handelshus for levering av råstoff fra gruven, og det er sannsynlig at dette selskapet også går inn med en stor andel av egenkapitalen vi skal hente, sier Fossum.

E24 RETTER: I en tidligere versjon av saken var det opplyst at selskapet har alle nødvendige tillatelser på plass. Det riktige er at Nordic Mining fortsatt venter på endelig utdeling av driftskonsesjon og utslippstillatelse, siden klagesaker er under behandling hos henholdsvis Næringsdepartementet og Klima- og miljødepartementet.

Største eiere i Nordic Mining

Kuttet kostnader med 30 prosent

Annonseringen av finansielle rådgivere kommer bare to dager etter at Nordic Mining meldte om inngåtte intensjonsavtaler med underleverandører til prosjektet.

Sunnfjord Industripartner, Åsen & Øvrelid, Nordic Bulk og Normatic er valgt som partnere for ingeniørarbeid, innkjøp og konstruksjon (EPC).

– Dette er en milepæl, og vi er veldig fornøyde med at de alle er norske, og også i stor grad lokale, sier Fossum.

UTÅLMODIG: Nordic Mining-sjef Ivar Fossum.

I midten av mai publiserte Nordic Mining en oppdatert mulighetsstudie for Engebø som viste et redusert innledende investeringsbehov på 30 prosent, til 211 millioner dollar.

Kursgraf

Samtidig var miljøprofilen forbedret ved å bruke malmtørkemaskiner drevet av elektrisitet i stedet for naturgass.

– Fjoråret ble krevende for oss, og pandemien og dens effekter skapte usikkerhet om prosjektøkonomien. Vi syntes det var for kostbart, og la derfor mye arbeid i å endre byggemetodikken, sier Fossum.

Les også

Korona skaper problemer for gruveprosjektet i Sunnfjord

Venter tilbakebetalingstid på fire år

Markedene for rutil og granat, som vil være gruvens hovedprodukter, har hentet seg inn etter en brutal nedtur i pandemien første fase.

Nordic Mining anslår at Engebø vil generere en samlet EBITDA (driftsresultat før avskrivninger) gjennom gruvens 39-årige forventede levetid på 2,1 milliarder dollar, tilsvarende en EBITDA-margin på 68 prosent.

Samtidig estimeres en fri kontantstrøm i løpet av de første ti driftsårene på nærmere 400 millioner kroner per år, og at prosjektet vil være tilbakebetalt litt over fire år etter produksjonsstart.

Selv i et brennhett kapitalmarked våger ikke Nordic Mining å si mer enn at det har mål om å sikre finansiering innen utgangen av 2021.

– Hvor trygg er du på at dere setter første spade i jorden i løpet av året?

– I vår bransje kan man ikke være trygg på noe før man faktisk er der, så vårt fokus er på den neste milepælen, som er å skaffe finansiering. Vi er ydmyke for at mye skal klaffe før vi er i gang, sier Fossum.

Nordic Mining er opp 24 prosent på Oslo Børs hittil i 2021, og verdsettes til i overkant av 600 millioner kroner.

Ifølge Fossum er det så langt brukt et sted mellom 3–400 millioner kroner av aksjonærenes penger for å realisere Engebø-prosjektet.

Publisert: