Fem nye land blir røde - grønne land blir gule

Fem europeiske land og flere nordiske regioner farges røde i regjeringens nye reiseråd. Samtidig anbefales det å unngå alle unødvendige reiser til utlandet.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Fem nye land blir røde, samtidig som alle grønne land blir gule i regjeringens nye reiseråd.

Det kommer frem på en pressekonferanse onsdag.

Her er Erna Solberg og helseminister Bent Høie til stede. Det samme er helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet.

Fem land blir røde

Landene som nå er farget røde er Island, Kypros, Malta, Nederland og Polen.

Reiserådet endres også for Færøyene. Det samme gjelder også seks regioner i Sverige: Östergötland, Örebro, Blekinge, Värmland, Uppsala og Dalarna.

Rådet gjelder også Sjælland (unntatt hovedstadsområdet) og Midt-Jylland i Danmark.

– Alle utenlandsreiser er forbundet med smitterisiko, selv reiser til land der Norge ikke krever karantene ved innreise. Dermed mener vi det ikke er grunnlag for å kalle noe land for grønt nå, sier statsminister Erna Solberg.

– Det er viktig at vi tenker gjennom om en reise virkelig er nødvendig, også en reise til land uten karanteneplikt, sier statsministeren.

Ny karanteneplikt

Det kommer ikke til å være karanteneplikt for de tidligere grønne landene som nå er gule.

Samtidig er det fortsatt karanteneplikt ved reise fra røde land.

– Det er for å unngå misforståelser og tydeliggjøre anbefalingen om å unngå alle unødvendige reiser til utlandet, at de landene som tidligere var grønne på kartet, nå blir gule. Så lenge vi har anbefalingen om å unngå unødvendige reiser, vil vi bare ha røde og gule land, påpeker Solberg.

Karanteneplikten for de nye landene og regionene som er røde inntrer fra midnatt natt til lørdag.

De som kommer til Norge fra både gule og røde land vil få tilbud om å teste seg for coronaviruset gratis, opplyses det.

Regjeringen gjeninnfører samtidig karanteneplikt for alle som har hatt nærkontakt med en person som er bekreftet smittet, med virkning fra i dag.

Frykter Hurtigruten-saken skal skremme turister fra å dra til Svalbard

Forlenger cruiseinnstramninger

Regjeringen har fra før strammet inn reglene for cruisetrafikken etter virusutbrudet på Hurtigruten. Det innebærer at skip med flere enn 100 personer om bord ikke får gå i land i norske havner eller på Svalbard.

Da reglene ble innført den 3. august, skulle de i utgangspunktet gjelde i minst 14 dager. Disse reglene blir nå forlenget med én uke.

– Vi gjør dette mens vi undersøker hva som sviktet under smitteutbruddet på Hurtigruten, og hva som bør gjøres for å hindre at noe lignende skjer igjen, sier næringsminister Iselin Nybø i en uttalelse.

– Innstrammingen gjelder kun cruisetrafikk, ikke båter i ruter, det vil si ferger mellom Norge og kontinentet og langs norskekysten, sier hun.

Innførte skjenkestopp

Før helgen endret regjeringen reiserådene, etter at smitten har økt i Frankrike, Tsjekkia, Sveits og Monaco. Fra natt til lørdag har det derfor vært innført innreisekarantene for personer som kommer fra disse landene.

Det ble også innført endring for noen svenske regioner.

FHI har allerede anbefalt at seks nye land, seks svenske regioner og to danske regioner skal farges røde.

Fredag forrige uke innførte regjeringen også et nasjonalt forbud mot å servere alkohol etter midnatt. Dette er et av grepene som skal bremse gjenåpningen av samfunnet, som følge av smitteøkning.

Helseminister Bent Høie opplyste da at FHI vurderer hvorvidt det kan bli aktuelt å bruke munnbind i visse, konkrete situasjoner.

Han sa også at folk må være forberedt på at det kan komme anbefalinger om bruk av munnbind i rushtiden på kollektivtransport.

– Vi venter på god og faglig vurdering før vi går videre med spørsmålet om bruk av munnbind i ulike situasjoner. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vil lage kampanjer om riktig bruk, og se på hvordan vi skal sikre god tilgjengelighet av munnbind. Mer detaljerte råd vil komme 14. august, sa Høie forrige uke.

Frykter enda mer smitte - vil slå ned på drikking i parkeneNHOs sjeføkonom tror coronakrisen kan gi reiselivet varige tap
Publisert: