Ny avtale koster Tangen 15 millioner kroner i formuesskatt hvert år

Å flytte 5 milliarder kroner i AKO-fond over til bankinnskudd øker Tangens skatteregning. Bankrenten han nå kan håpe på, er rundt 0 prosent, ifølge analysesjef.

Nicolai Tangens årlige formuesskatt til Norge øker kraftig etter den nye avtalen med Norges Bank.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Årslønnen på 6,65 millioner kroner som sjef for Oljefondet monner ikke stort når Nicolai Tangen skal summere opp hva det koster ham i kroner og øre å ta jobben han har så lyst på.

For skatteåret 2020 må Tangen ut med totalt ca. 60 millioner kroner i formuesskatt (se tabell).

Dersom formuesskatten blir liggende fast de kommende fem årene, som hans åremål varer, vil han betale rundt 300 millioner kroner i formuesskatt.

Og Tangen kan ikke håpe på noe særlig renteinntekter fra bankinnskuddene til å betale formuesskatten med.

Les også

Nicolai Tangen selger seg ut av AKO Capital

– 0 prosent i året

– Han kommer til å få en rente på rundt 0 prosent i året slik rentene er på bankinnskudd ute i Europa nå, sier analysesjef Pål Ringholm i Sparebank1 Markets til Aftenposten/E24.

Hvis Tangen plasserer alle sine milliarder i banker ute i Europa, kan han i noen land i beste fall håpe på et par tidels prosent i årlig rente. Og i verste fall får han i andre land negativ rente.

I sum ender han trolig rundt 0 prosent, spår Ringholm. For ifølge analysesjefen har mange europeiske banker faktisk gitt lavere rentebetingelser til store innskudd enn til små innskudd i det siste.

– Det er vanskelig å beskylde ham for å ta jobben ut fra merkantile interesser. Det må være noe annet som driver ham, sier Ringholm.

Tangen ville som vanlig ikke snakke mye om sin privatøkonomi da Aftenposten/E24 stilte ham spørsmål om det på mandagens pressekonferanse i Norges Bank.

Tangen selger nå alle sine fondsandeler til en verdi av 5 milliarder kroner, og setter pengene i banken.

– Jeg synes nesten det er litt harry å snakke om egne penger, men jeg har 2 milliarder i banken fra før, slik jeg alltid har opplyst om. Det blir tilsammen 7 milliarder, og det er ikke rare renten å få, så jeg tviler på at det dekker formuesskatten, sa Tangen.

Nicolai Tangen måtte spredt sine bankinnskudd på fryktelig mange banker i City of London og andre steder i verden om han skulle kommet under ulike grenser for garantiinnskudd i dem alle. Så det er nok ikke aktuelt.

Må betale 15 mill. kr ekstra

Det er byttet fra fondsandeler til bankinnskudd som gjør at Tangens årlige skatteregning skyter i været.

Ved beregning av norsk formuesskatt i 2020 vil aksjer og fondsandeler verdsettes med 35 prosent rabatt. Dermed vil 100 kroner i aksjer eller fond verdsettes til 65 kroner når formuesskatten skal beregnes. Det er ingen slik rabatt for bankinnskudd. 100 kroner i banken er 100 kroner i skattemessig formue.

Tangen flytter altså nå ca. 5 milliarder kroner fra fondsandeler i tre av AKO-fondene over i bankinnskudd.

De 5 milliardene ville som fondsandeler med en verdsettelsesrabatt i 2020 på 35 prosent og en formuesskatt på 0,85 prosent kostet ham 27,5 millioner kroner i årlig formuesskatt.

Men som bankinnskudd vil de 5 milliarder kronene derimot koste ham 42,5 millioner kroner i årlig formuesskatt. Altså nær 15 millioner kroner mer i året.

Nicolai Tangen mener sentralbanksjef Øystein Olsen bør spandere en øl på ham etter at arbeidsavtalen ble kraftig endret i Tangens økonomiske disfavør. Det blir trolig verdens dyreste øl.

6600 banker hvis garanti

Det er det norske forvaltningsselskapet Gabler som skal plassere bankinnskuddene for Tangen. De tar nå fatt på jobben med å spre bankinnskuddene på ulike banker i verden.

EUs innskuddsgaranti for bankinnskudd er på kun 100.000 euro, nær 1,1 millioner kroner, så den er det nok ikke akkurat aktuelt å ta hensyn til.

Tangen måtte spredt bankinnskuddene sine på rundt 6600 banker for å komme under EUs innskuddsgaranti i hver bank. Og så mange banker finnes det rett og slett ikke i EU.

I Norge er innskuddsgarantien for øvrig 2 millioner kroner.

Det finnes likevel et lyspunkt for ham akkurat når det gjelder formuesskatten som han skal betale etter endringene i arbeidsavtalen.

Når Tangen nå gir bort eierandelen på 46 prosent i det britiske forvaltningsselskapet AKO Capital til stiftelsen AKO Foundation, så slipper han å betale formuesskatt av den eierposten i fremtiden.

Hva den eierposten ville blitt verdsatt til om den forble i Tangens eie, er vanskelig å si.

– Hvor mye venter du å tape på det du nå gjør?

– Jeg venter ikke å tape noe som helst. Jeg gir pengene til veldedige stiftelser, og den største gleden er å gi. Jeg regner med å få mye glede ut av det, sa Tangen til Aftenposten/E24 etter mandagens pressekonferanse.

– Men i kroner?

– Jeg måler ikke livet mitt i kroner og øre. Jeg tror jeg får mye glede ut av å gi pengene til veldedige formål, svarte Tangen.

Publisert: