Bedrifter møter «trippelsmell» i juni: – Vi har ikke råd til både moms og feriepenger

Sunnmørsbedriften Møbeltre kan bli nødt til å ta opp lån for å betale feriepenger. SMB Norge og Regnskap Norge krever nye tiltak for å unngå konkursras i juni.

ØNSKER UTSETTELSE: Håvar Tandstad i Møbeltre AS ønsker ytterligere momsutsettelser eller at summen fordeles ut over flere terminer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Får vi ikke utsatt momsen så har vi ikke midler til å betale ut feriepenger og for så vidt ikke til lønn i juli heller, sier Håvar Tandstad, gründer og daglig leder i Møbeltre AS.

Bedriften ligger i Sykkylven på Søre Sunnmøre. Mens mange andre selskaper ser ut til å ha lagt det verste bak seg, står Møbeltre nå overfor deres hittil vanskeligste måned i coronakrisen.

– Vi hadde grei omsetning i mars og april, men ordreinngangen stoppet brutalt opp. Nå i mai er det veldig lite igjen og omsetningen har falt kraftig. Samtidig er kostnadene de samme, så det tærer på likviditeten.

Les også

Advokater tror feriepenger kan bety konkursras

Tandstad forteller at pengebeholdningen fra før ikke var den sterkeste som følge av en to år gammel satsing. Fra 2015 opplevde Møbeltre inntektsfall på det som var kjernevirksomheten, å levere treverk til møbelindustrien, og har derfor startet opp med produksjon av glassveggsystemer for kontor og offentlig miljø i tillegg.

Omstillingen med oppbygging av lager har krevd investeringer, så Møbeltre hadde ikke så mye penger på bok da coronakrisen inntraff, sier Tandstad.

Det bidrar til at «trippelsmellen» i juni blir vanskelig å håndtere.

Les også

Rekordstor pessimisme blant bedriftene på Vestlandet

Kan måtte låne for å betale feriepenger

Det er nemlig sesong for utbetaling av feriepenger. Dette ligger vanligvis på 10–12 prosent av fjorårets opptjente lønn og medfører dermed en betydelig utbetaling.

I tillegg krever Skatteetaten innbetaling av to terminer merverdiavgift innen 10. juni. Det kommer av at fristen for første termin ble flyttet, slik at bedrifter skulle få det litt mindre tøft under coronakrisen.

– Vi skulle betalt 511.000 kroner i merverdiavgift for første termin, så det hjalp godt å få utsatt dette, sier Håvar Tandstad.

– Men hvis vi må betale hele dette beløpet i juni, og også for omsetningen vi hadde i mars og april, så kommer vi til å gå tomme for penger før vi skal betale ut feriepenger og lønn.

– Hva blir løsningen da?

– Da kan det være vi må ta opp lån. Vi er sannsynligvis innenfor kriteriene for den statlige låneordningen, der staten garanterer for 90 prosent av beløpet, men jeg frykter at banken vil gå på meg privat for å garantere for de siste 10 prosentene.

– Står dere i fare for å gå konkurs?

– Vi er ikke i konkurssonen ennå, men vi kan fort ende der om markedet fortsetter å være svakt. Vi skal klare å få ut feriepengene på et eller annet vis, men jeg håper vi får litt hjelp.

Les også

Norske økonomer støtter tøffe coronatiltak

Ønsker nok en utsettelse

Håvar Tandstad ser for seg to løsninger.

Den ene er at momsinnbetalingen utsettes i enda et par måneder. Den andre er at det som skulle vært innbetalt i april og som nå har frist 10. juni blir delt opp i fem rater og fordeles ut over de neste terminene.

– Fordi å betale dobbelt opp med merverdiavgift nå er beintøft for oss og kanskje umulig for enkelte andre, sier han.

Samme oppfatning er bransjeorganisasjonen Regnskap Norge av.

– Det er like stor grunn til å utsette fristen for andre som for første termin, sier Regnskap Norge-sjef Christine Lundberg Larsen.

Regnskap Norge-sjef Christine Lundberg Larsen ønsker ytterligere utsettelser av merverdiavgiften.

Hun påpeker at likviditetsproblemene som førte til utsettelse av innbetalingen for første termin fremdeles er til stede, i tillegg til at mange venter på feriepenger.

– Regnskap Norge ber Skatteetaten utsette betalingsfristen til slutten av august, så bedriftene skal få en sjanse til å stable seg på bena.

Arbeiderpartiet har også bedt regjeringen vurdere nok en momsutsettelse.

Les også

Fra kirurg til forvalter: Investerer én milliard kroner i biotek

Ber regjeringen ta regningen

Håvard Tandstad sitter i forbundsstyret i SMB Norge, foreningen for små og mellomstore bedrifter.

Administrerende direktør Olaf Thommessen i SMB Norge forteller at Møbeltre AS er langt ifra eneste selskap som vil få store problemer med å utbetale feriepenger til sine ansatte.

– Mange bedrifter sliter nå med store likviditetsproblemer og har tært på alt de har av tilgjengelige midler i et forsøk på å få endene til å møtes og unngå konkurs, sier han.

Olaf Thommessen i SMB Norge sier mange bedrifter vil slite med å betale ut feriepenger.

SMB Norge etterlyser derfor at feriepenger legges inn som en fast kostnad som man kan få dekket gjennom kompensasjonsordningen.

– I tillegg må man få på plass en god løsning for den doble momsinnbetalingen som det i utgangspunktet er lagt opp til i juni. Dette er penger mange bedrifter ikke har, sier Thommessen.

Publisert: