En av fem betalte maleren svart

De under 30 kommer verst ut, viser fersk undersøkelse.- Det er den aldersgruppen med minst moral, sier malermester.

KRONERULLING: Over halvparten svarer at pris var avgjørende for valg av maler, ifølge en undersøkelse fra Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Hvert år bruker nordmenn 64 milliarder kroner på håndverksarbeid. Selv om malerjobben er noe du gjerne kan få til selv, velger mange å få hjelp med kosten.

En fersk undersøkelse fra Maler— og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) viser at betalingen ofte skjer under bordet.

Verst ut kommer de under 30. Her vedgår nærmere en av fem at oppgjøret ble gjort ulovlig. Omtrent like mange svarer at de heller ikke fikk faktura.

— Det er nok den aldersgruppen som har minst moral i forhold til svart arbeid. De som søker en seriøs malermester vet hva de gjør. Det har vært så mye fokus på dette, at de som har litt forstand, ikke tør å ta den sjansen, sier malermester og styreleder Lars Barg i MLF.

- Triste tall

Skitnest betalingsivlje finner man hos Østlendingene, hvor 17 prosent har oppgitt at malerjobben ble betalt svart. Midt-Norge og Vestlandet følger like etter (se figur).

— Det er triste tall, men slik er det blitt. Privatmarkedet i den profesjonelle næringen er nærmest borte. Det er liksom ikke så galt å kjøpe noen svarte tjenester privat, sier Barg.

Den 65 år gamle malermesteren begynte i yrket da han var 17. Han tror fallende rekruttering gjør at useriøse aktører får lov til å blomstre.

— Det henger i hop. Det er ikke populært å bli håndverker i dag, dessverre.

- Utspekulerte aktører

Det gjør at omreisende steinleggere eller «travellers» de siste årene tatt grep i det norske privatmarkedet. De banker på døren eller putter flyers i postkassen, og tilbyr alt fra husvask og tomtearbeid til maling og muring.

Også i Hordaland har disse fått fotfeste.

- Det som ofte har overrasket meg, er hvor utspekulerte de kan være. Både i hvordan de behandler arbeidstakerne og hvordan de omgår ulike regelverk, oppsummerte prosjektleder Knut Andreas Lervåg i kontrolletatene til BT tidligere denne måneden.

Blant annet ble over åtte millioner kroner unndratt moms.

Du kan få regningen

Tidligere har det nettbaserte servicehefte for bolig, Boligmappa, presentert at syv av ti sier nei til svart arbeid.

Kontantkjøp for over 10.000 kroner utgjør den magiske, rene grensen. For beløp over dette, kan du bli gjort medansvarlig for moms og skatt, hvis den som leverer tjenesten unndrar seg dette. Det betyr at selv om du har bedt om kvittering for arbeidet, kan du havne i trøbbel.

Les også

Jobben ble 26.000 kroner dyrere

Nøkkelen er å betale over bank og sjekke at virksomheten er momsregistrert i Brønnøysundregistrene eller på handlehvitt.no.

Maler— og byggtapetsermestrenes Landsforbund føler imidlertid at de ikke har noe annet valg enn å synliggjøre problemet de sliter med.

— Selv om vi er en liten organisasjon i byggenæringen, må vi få frem at dette også er en seriøs bransje, sier Barg.

Publisert: