Det hele beskrives i en ny jubileumsbok om Tordis og Fritz C. Riebers legat, som er skrevet av Jørn Lekve.

Adoptivbarnet Bjarne, som senere overtok eierskapet og en plass blant de aller rikeste i Bergen, hadde imidlertid en tøff start på livet.

Han levde sine første år på et fattigslig barnehjem i Gentofte utenfor København. Midt under annen verdenskrig ble han som seksåring fraktet gjennom Sverige og Norge, til han møtte sin nye mor og far, Tordis og Fritz C. Rieber en sommerdag i Olden i Nordfjord. Tordis var dansk og fikk hjelp av sin bror til å frakte lille Bjarne til Norge.

Mobbet i Norge

Men heller ikke Norge ble noe paradis for Bjarne Rieber de første årene. Han snakket dansk, var liten og svaksynt og ble kalt brilleslange. Han kom ofte hjem fra skolen forslått og med knuste briller.

Detaljene omkring dette og hans møte med Norge, var nytt for meg

Jørn Lekve, forfatter, om Riebers oppvekst

Faren Fritz Christian var imidlertid en handlingens mann. Han kjente en politimann som drev med boksing. Politimannen trente Bjarne til den lille kraftpluggen hadde lært seg fotarbeidet og fått dreis på slagene.

Da den store plageånden fra klassen dro av ham brillene noen måneder senere, skjønner vi alle hvordan det gikk.

Da det kom brev hjem fra skolen om hendelsen, ble Tordis først litt sint, mens faren lo høyt av ren glede. Det ble slutt på mobbingen.

Forfatter Jørn Lekve lot seg overraske av opplysningene han fant om Bjarne Riebers tøffe oppvekst.

— Jeg visste at han var adoptert, men detaljene omkring dette og hans møte med Norge, var nytt for meg. Det tror jeg også er nytt for de fleste, sier han.

Foreldreløse Riebere

Mange år senere, og etter å ha fått sønnene Fritz og Ulf Johan, adopterte Bjarne selv treåringen Marianne fra Sør Korea i 1971.

UATSKILLELIGE: Hele livet var de uatskillelige, danske Tordis og Fritz Christian Rieber. Hun var hans viktigste støtte i å løfte Rieber & Søn fra et handelsselskap med 29 ansatte til et stort konsern. Og sammen etablerte de et legat som har delt ut 30 millioner kroner til allmennyttige formål. Bildet er tatt på Rieber-familiens hytte på Hodnaberg i 1929.
PRIVAT

Adoptert ble også stamfar til Fritz, Paul Gottlieb Rieber. Han var bare åtte år gammel da emigrantskipet «De Zee Poleg» havarerte nord for Herdla i 1817. Faren døde under forliset, og moren like etterpå. Paul Gottlieb vokste opp hos en kjøpmann i Bergen, og hans fem søstre ble plassert i andre bergensfamilier.Boken Lekve har skrevet er først og fremst en hyllest til Fritz C. Rieber og hans kone Tordis. Fritz C. var ikke bare en suksessrik forretningsmann som løftet Riber & Søn fra et mellomstort handelsselskap til et betydelig konsern med mangfoldige aktiviteter. Han var en av dem som kjempet sterkest for at Bergen skulle få bedret sin infrastruktur og sine kommunikasjoner med omverden. Mange gir ham æren for å ha vært den største pådriveren for byggingen av Puddefjordsbroen, Eidsvågstunnelen og forkorting av Bergensbanen.

— De har gjort en betydelig forskjell for bergenserne. Både i det daglige bybildet med beplantningen langs hovedveien til Flesland og Fjellveien, de mange tunnelene og broene som vi i dag tar for gitt, samt det unike arboretet på Milde, sier Lekve.

Forbudt å kjøre

Fritz C. ville fylle igjen Store Lungegårdsvannet anlegge et nytt norsk operahus der. Det kom til slutt i Bjørvika, men arboretet og botanisk hage på Milde var hans verk.

Tordis Rieber var en meget kjærlig, men bestemt person som engasjerte seg i Røde Kors Barnehjelp i Bergen og annet sosialt arbeid. Helt siden økonomien i familien var blitt mye bedre på midten av 1950-tallet, hadde de gitt penger fra sine private midler til trengende. Etter lange diskusjoner ekteparet imellom etablerte de Tordis og Fritz C. Riebers legat mandag 17. desember 1973. Verden var da rammet av oljekrise, og her i Norge var det forbudt å kjøre privatbil søndag.

Ekteparets eneste barn, Bjarne Rieber, ble ikke den samme propellen som faren. Han har valgt å leve et mer tilbaketrukket liv, og overlot mye av styringen til sin barndomsvenn Jan Einar Greve. De traff hverandre under krigen, like etter at Bjarne kom til Norge fra det danske barnehjemmet.

Fortsatt sitter de to i styret av Rieber-legatet, sammen med forfatteren av boken, Jørn Lekve. Legatet feirer i år 40 års jubileum, samme år som hele Rieber & Søn konsernet ble solgt til Orkla. Konsernet rakk å bli nesten 174 år.

RADARPARET: Jan Einar Greve var en av de aller første kompisene Bjarne Rieber fikk da han kom til Norge. Her er de sammen på hytten «Bloksberg» på Geilo, påsken 1944. Da var de to guttene henholdsvis elleve og ni år.
PRIVAT