Varners finansdirektør: – Ble aldri tatt opp å kjøpe Boozt
Finansdirektør Øyvind Bustnes i Varner kjenner ikke igjen Frode Eilertsens fremstilling av at de skulle bygge en enorm markedsplass for klesgiganten.

Det sa Bustnes i retten mandag, da både han og Frode Eilertsen inntok vitneboksen.
Torsdag la Pioners advokat Stephan Jervell frem et bilde av at Varner og Pioner var enige om å ta opp konkurransen med store netthandelsaktører som Zalando og Boozt, kanskje til og med kjøpe Boozt for 5 milliarder kroner.
Jervell la i sin innledning frem at partene var enige om å bygge noe de kalte «Festung Skandinavia».
– En slik markedsplass ville være enormt ressurskrevende, og det var heller ikke det Varner gikk for, sa finansdirektør Øyvind Bustnes mandag.
I stedet valgte Varner å bygge «Varner House of Brands», fortalte han.
– Det var å bygge videre på våre kjeder, men absolutt forsterke den digitale opplevelsen av kjedene i markedet. House of Brands ble liggende som grunnleggende beslutning for konsernet.
Aldri tatt opp å kjøpe Boozt
Han fikk da spørsmål om begrepet «Festung Skandinavia» ble misledende.
– Ja, det må jeg si jeg synes er et veldig spesielt punkt å dra frem. Det var et arbeidsdokument fra et arbeidsmøte i mars, og på ingen måte et uttrykk som Varner eller jeg selv har brukt eller står for. Det får helt og holdent stå for Eilertsens regning, det tar vi avstand fra, sa Bustnes.
Klesimperiet Varner i retten: Krangler om tidsrammen for «Festung Skandinavia»
Den påståtte planen om å kjøpe Boozt var heller ikke noe Varner hadde vurdert på noe seriøst nivå, fremholdt han.
– Den beregningen stammer fra en kveldsøkt med Frode [Eilertsen], hvor vi satt og lekte i Excel med noen nøkkeltall. Disse tallene presenterte en svært kostbar vei som vi ikke valgte. Det ble aldri tatt opp å kjøpe Boozt, sa Bustnes.
Skulle erobre verden med netthandelsløsning – nå møter han gigantkonsern i retten
Eilertsen: Fristen var en ambisjon
Under rettssakens tredje dag var det først Frode Eilertsen, mannen som sammen med brødrene Nikolai og Pedro Fasting står bak selskapet Pioner AS, som inntok vitneboksen.
Eilertsen har tidligere fortalt om sine opplevelser i et intervju med E24. Han fremholdt også mandag at han mente jobben han og Pioner skulle gjøre for Varner, var en langvarig digitaltransformasjon, og ikke leveranse av en såkalt «hyllevare», en ferdig netthandelsplattform.
Eilertsen måtte også gå gjennom en utspørring fra Varners advokat Eirik Raanes, som lurte på hvorfor det stod i avtalen mellom selskapene at en «minimum e-commerce-plattform» skulle være levert innen 9 måneder.
– Det står der fordi det skulle være mulig å få til, så «la oss ha det som ambisjon», forklarte Eilertsen.
Han ble også presset av Raanes på hva han og Pioner hadde forespeilet Varner i de innledende forhandlingene, både på hva det ville koste og hvor lang tid det ville ta.
– Absolutt frist
For mens Frode Eilertsen både overfor E24 og i retten har omtalt tidsestimatet som «overambisiøst» i tråd med filosofien til store teknologiselskaper som Google, var det Bustnes’ oppfatning at fristen på 12 måneder var absolutt.
– Min opplevelse var at det var en absolutt frist, med en økonomisk ramme på 80 millioner kroner årlig. Det var en tidsramme for fase én og en ny plattform som «bare» skulle levere en løsning, uten innovasjon og utvikling.
– Frode skulle få friheten til å flytte om på utvikling, det måtte han få lov å styre med, men 12 måneder var absolutt frist for å komme videre til fase to, som var der vi skulle hente forretningsutviklingen, sa Bustnes.