– Hemnes tok initiativ til amerikanske obligasjoner

Terra-megler Knut Anders Opstad mener at det var Hemnes kommune som tok initiativet til å investere i de amerikanske kommuneobligasjonene som har påført denne og tre andre nordlandskommuner et tap på 380 millioner kroner.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

I arrestsaken hos byfogden i Oslo onsdag forklarte Opstad at kommunen hadde tapt 5 millioner kroner på investeringer, og kommunen ønsket å bokføre tapet i år.

– Hemnes spurte Terra om det var mulig å få større avkastning på sin obligasjonsinvestering, forklarte Opstad i retten om den bakgrunnen for at Hemnes og de andre nordlandskommunene gikk inn i de skjebnesvangre amerikanske kommuneobligasjonene.

Garantiansvar

– Jeg følte at min kontakt i Hemnes hadde god forståelse av produktet, sa Opstad i retten. Det var han som var hovedkontakten for Hemnes kommune i Terra Securities. Terra-megler Harald Norberg var hovedkontakten for de andre tre kommunene, ifølge Opstads forklaring.

Ifølge Opstad var det ikke bare de amerikanske kommuneobligasjonene som medførte garantiansvar. Et slikt ansvar eller triggermekanisme var også forbundet med de CDO-obligasjonene som de fire nordlandske kommunene var inne i før de vrei investeringene over på kommuneobligasjonene. Og dette visste kommunene om, men det var det store verdipapirmarkedsfallet på sensommeren-høsten i år som utløste kravet om innbetaling av garantier.

På engelsk

– Vi hadde ikke forestilt oss at verdifallet skulle bli så stort, sa Opstad i retten. Han forklarte også at det var åtte medlemmer i Hemnes kommunestyre som stemte imot, blant annet på grunn av at presentasjonen av produktet var på engelsk.

Kommunenes prosessfullmektig, advokat Ulf Martin Veelen Larsen, i arrestsaken hos byfogden i Oslo, sa det var Hemnes kommune som kontaktet Terra for å få økt avkastning på sine såkalte CDO-investering. Men det var Opstad og hans meglerkollega, Harald Norberg, som kontaktet de tre andre nordlandskommunene for å få dem med på investeringen.

Publisert
BT anbefaler

– Den blir en «game changer»

Investoren kaller det et høyrisikoprosjekt. Ordføreren klager over mørkemenn.

Mest lest akkurat nå

  1. – Mange ungdommar og støy i Nygårdsparken

  2. I fjor var det skrint. – I dag plukka vi to tonn før lunsj.

  3. Smitte på sju fly til og frå Bergen

  4. – Vi elsker deg for alltid

  5. – Jeg har egentlig lagt Brann og Bergen bak meg

  6. – Hver kveld ber jeg om det samme