– Hemnes tok initiativ til amerikanske obligasjoner

Terra-megler Knut Anders Opstad mener at det var Hemnes kommune som tok initiativet til å investere i de amerikanske kommuneobligasjonene som har påført denne og tre andre nordlandskommuner et tap på 380 millioner kroner.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

I arrestsaken hos byfogden i Oslo onsdag forklarte Opstad at kommunen hadde tapt 5 millioner kroner på investeringer, og kommunen ønsket å bokføre tapet i år.

– Hemnes spurte Terra om det var mulig å få større avkastning på sin obligasjonsinvestering, forklarte Opstad i retten om den bakgrunnen for at Hemnes og de andre nordlandskommunene gikk inn i de skjebnesvangre amerikanske kommuneobligasjonene.

Garantiansvar

– Jeg følte at min kontakt i Hemnes hadde god forståelse av produktet, sa Opstad i retten. Det var han som var hovedkontakten for Hemnes kommune i Terra Securities. Terra-megler Harald Norberg var hovedkontakten for de andre tre kommunene, ifølge Opstads forklaring.

Ifølge Opstad var det ikke bare de amerikanske kommuneobligasjonene som medførte garantiansvar. Et slikt ansvar eller triggermekanisme var også forbundet med de CDO-obligasjonene som de fire nordlandske kommunene var inne i før de vrei investeringene over på kommuneobligasjonene. Og dette visste kommunene om, men det var det store verdipapirmarkedsfallet på sensommeren-høsten i år som utløste kravet om innbetaling av garantier.

På engelsk

– Vi hadde ikke forestilt oss at verdifallet skulle bli så stort, sa Opstad i retten. Han forklarte også at det var åtte medlemmer i Hemnes kommunestyre som stemte imot, blant annet på grunn av at presentasjonen av produktet var på engelsk.

Kommunenes prosessfullmektig, advokat Ulf Martin Veelen Larsen, i arrestsaken hos byfogden i Oslo, sa det var Hemnes kommune som kontaktet Terra for å få økt avkastning på sine såkalte CDO-investering. Men det var Opstad og hans meglerkollega, Harald Norberg, som kontaktet de tre andre nordlandskommunene for å få dem med på investeringen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Besøk, sykehjem og utesteder – disse reglene gjelder fra fredag

Besøksrestriksjoner på sykehjem og strengere regler for serveringssteder er blant tiltakene i Bergen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Brann i flere grillhytter: – Vi var bekymret for at ilden skulle nå skogen

  2. Sykehjem har ansatte som fortsatt ikke er vaksinert

  3. Svarer om forholdet til fansen

  4. Besøk, sykehjem og utesteder – disse reglene gjelder fra fredag

  5. – Flere tiltak kan bli nødvendig på kort varsel

  6. Amerikansk konsept har inntatt Bergen sentrum: – Uventede kombinasjoner imponerer