Gjeldsavtalen med de private långiverne er blant bærebjelkene i eurosonens nye redningspakke på 130 milliarder euro, omkring 990 milliarder kroner. Går avtalen med investorene i vasken, står redningspakken på spill.

Sent onsdag kveld hadde mer enn halvparten av kreditorene takket ja til å være med på den frivillige gjeldsordningen. Gjeldsslettingen innebærer at långiverne godtar et tap på 53,5 prosent.

EUs økonomikommissær Olli Rehn varsler at de ikke vil få noe bedre tilbud, og understreker at avtalen er livsviktig for eurosonens finansielle stabilitet.

— Det er viktig at alle investorer innser at Europa har lagt maksimalt med kapital på bordet til denne frivillige gjeldssaneringen og at full deltakelse er nødvendig for at programmet for Hellas skal videreføres, sa Rehn.

Helst vil greske myndigheter at 90 prosent av de private investorene blir med, men avtalen krever at minst 75 prosent slutter seg til. Avtalen om å slette opptil 107 milliarder euro utgjør nærmere en tredel av landets totale gjeld på 350 milliarder euro.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble advarte onsdag om at Hellas vil stå overfor en katastrofe om ikke landets finanssystem blir reddet.

Hellas har store lån som forfaller 20. mars og trenger sårt både sletting av gjeld og nye lån.