Magasinet har blant annet vært i Oslo og siterer statsminister Jens Stoltenberg som fastslår at forholdet til Kina fortsatt ikke er normalt, men «meget statisk».

En anonym norsk representant sier at det ville være «politisk katastrofalt» om Norges regjering skulle be Kina om unnskyldning for utdelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo i 2010.

— Kina har glede av fordeler i enhver liten strid med et mindre land, skriver The Economist.

— Norge har en befolkning på 5 millioner, som en mindre kinesisk by. Og landet viser seg å være et unntak, fortsetter magasinet.

Tidsskriftet beskriver Kinas reaksjon på tildelingen av Nobels fredspris som «grell», men omtaler Norge som et land i god posisjon til å avvise kinesisk press. Både den geografiske avstanden, Norges solide økonomi og den relativt lille eksporten til Kina trekkes fram.

Bladet skriver også at Norge kan være fristet til å utøve et visst press selv ved eventuelt å ikke godkjenne Kinas søknad om permanent observatørstatus i Arktisk råd.

— Norge benekter presserapporter om at landet alt har bestemt seg for å bruke sin vetorett. Men landet har vist til vanskelighetene med å samarbeide med en partner som ikke engang vil møtes, fastslår The Economist. (©NTB)