Svikten i juli var over hele fjøla, med unntak av rosévin og musserende. Ser man på salget hittil i år er det nedgang for varekategoriene rødvin, sterkvin og brennevin, skriver Adressa.no.

Økte avgifter

Årsakene til salgsnedgangen er en kombinasjon av økte alkoholavgifter, økt taxfree— og grensesalg samt dårlig sommervær, kanskje spesielt på Østlandet.

I forhold til fjoråret lå totalsalget på Vinmonopolet i de første syv månedene i år 0,7 prosent lavere. Rødvin er ned med 1,9 prosent, brennevin med 4,8 prosent og sterkvin med 11,2 prosent.

Folk vil ha bobler

Rosévin er det store unntaket, med sterk økning for fjerde år på rad. Pr. utgangen av juli hadde rosévinssalget økt med 16,4 prosent. Også musserende (+9,4%) og hvitvin (+1,5%) øker. Vinneren er italiensk musserende som har en økning på 23,3 prosent, og allerede har passert fjorårets totalvolum.

Italia er også i førersetet på rødvin, med 14,4 millioner solgte liter i årets syv første måneder. Deretter følger nå Spania (6,2 mill. liter), Frankrike (5,7), Australia (5,1) og Chile (3,8).