På store plakater heter det «Fersk lettsaltet torskefilet» utenfor Rimi-butikkene. Med mindre skrift på pakkene i kjøledisken opplyser produsenten at råstoffet har vært frosset.

Mattilsynet reagerer nå på markedsføringen.

— For at en fisk skal være fersk skal det ikke vært gjort annet enn å kjøle den ned. Dermed blir det i strid med regelverket å kalle den lettsaltede, opptinte torsken fersk. Men her er det butikkjeden som trekker markedsføringen for langt. Fisken er merket helt korrekt fra produsentens side, sier seniorinspektør Jarle Vaksvik i Mattilsynet til bt.no.

Hvordan definerer du fersk fisk? Si din mening i kommentarfeltet eller på våre facebooksider!

Ikke villede

I forskriften om merking av næringsmidler heter det at forbrukerne ikke skal villedes.

— Det er klart at å legge en tint og saltet torskefilet i en disk som er merket med fersk fisk blir villedende. Dette er ikke nødvendigvis noen stor forseelse. Og butikken kan løse dette ved plassere disse varene et annet sted, sier Vaksvik.

Hos Rimi i Håkonsgaten i Bergen sentrum fikk disken med fersk fisk godkjent på alle punkter fra seniorinspektøren, bortsett fra markedsføringen av den lettsaltede torsken. Som for øvrig er en fullgod vare som er trygg og sunn å spise.

Det er produsentenes ansvar å merke fisken riktig. Det skal stå når den er fanget eller slaktet, hvor den kommer fra og holdbarhetsdato. Den ferske fisken er som regel pakket slik at oksygenet er fjernet og erstattet med en annen gass, for eksempel CO eller nitrogen. Uten oksygen overlever ikke organismene som bryter ned fisken, og dermed øker holdbarheten.

Vil ikke lure

I ICA Norge ser de at det kan bli diskusjon rundt hva som er fersk fisk.

— Dette er et definisjonsspørsmål. I dag oppfatter de fleste kunder det som ikke er frossent som fersk fisk. Dette er ikke et forsøk på å lure noen. Vi tar innspillet til etterretning. Er det slik at kundene oppfatter dette som villedende, kan det godt være at vi fjerner ordet ferskt og bare kaller dette lettsaltet torskefilet, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i ICA Norge.

Han forteller at frysingen av torskefileten kun er gjort for å kunne skjære den ordentlig.

Når det gjelder kjøtt kan opptint vare betegnes som fersk. Men det gjelder ikke for fisk

Jarle Vaksvik, Mattilsynet

— Den er sjokkfryst for å kunne deles opp i fine stykker. Dette har ikke forringet kvaliteten på fisken, sier Bjørn Takle Friis.

Hva er ferskvare?

I butikken forklarer Mattilsynets mann at betegnelsen fersk brukes forskjellig på fisk og kjøtt.

— Når det gjelder kjøtt kan opptint vare betegnes som fersk. Men det gjelder ikke for fisk. Etter frysing er det ifølge regelverket ikke fersk fisk lenger, sier Jarle Vaksvik.

Aslaug Sandvin er sjef i Mattilsynet for Bergen og omland. Hun mener å observere at begrepet fersk fisk oppfattes forskjellig i befolkningen.

— For det første virker det som folk som er godt voksne har et sterkere forhold til hva en fersk fisk er enn de yngre. I tillegg har det muligens med landsdel å gjøre. Jeg er fra Nord-Norge og der er en fersk fisk som regel fanget samme dag eller natten før. Ellers blir den ikke kalt fersk. I den landsdelen blir altså fisk som ligger ferdig innpakket i butikken knapt innenfor begrepet fersk fisk, sier Aslaug Sandvin.