Avisen de Volkskrant skriver i dag at EU-kommissær Olle Rehn neppe vil akseptere at nederlenderne får mer tid. Underskuddet på statsbudsjettet må tilbake fra dagens 4,5 prosent til 3 prosent.

Det mener EU er både realistisk og nødvendig. Problemet for den nederlandske regjeringen er at det er politisk vanskelig å kutte i offentlige utgifter.

Klarer ikke gjennomføre kutt

For et par uker siden måtte den gi opp å komme til enighet med støttepartiet PVV (Frihetspartiet) til høyrepopulisten Geert Wilders. Dermed måtte det skrives ut nyvalg i september.

Regjeringen sitter nå som et rent forretningsministerium uten nødvendig støtte i parlamentet.

For de nederlandske politikerne er det pinlig å møte kolleger i Brussel. Nederland var lenge pådriveren, som sto bak Tyskland og dyttet på for en hardere linje mot Hellas, Spania og Portugal.

Så viser det seg at landets politikere ikke klarer å gjennomføre langt mer beskjedne budsjettkutt enn det de venter fra de søreuropeiske landene.

Legges frem fredag

Etter at Wilders avbrøt budsjettforhandlingene, søkte regjeringen støtte hos et par av de mindre mellompartiene og De Grønne. I prinsippet er de enige om å finne en løsning. Men som i forhandlingene med Wilders har det raskt vist seg at djevelen sitter i detaljene.

Fredag legger EU-kommissær Rehn frem sin analyse av Euro-økonomien.

Reglene i EUs såkalte stabilitetspakt åpner for at land i en virkelig dyp økonomisk krise kan be om mer tid til å få orden i budsjettene. Hellas er en typisk kandidat for dette unntaket. Men de Volkskrant skriver at Nederland neppe er i en dyp nok krise til at Rehn og kommisjonen vil gi mer tid.

Den nederlandske avisen skriver at hele stabilitetspaktens troverdighet er trukket i tvil, ikke minst på grunn av presset fra Nederland og Tyskland. Derfor må kommisjonen vise at reglene tolkes strengt. Det minker sjansen for at Nederland slipper lettere.