Skandaleavisen legger ned

News of the World kaster kortene etter avlyttingsskandalen.

SLUTT: News of the World kommer med sin siste utgave søndag.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Den britiske tabloiden News of the World legger ned. Siste utgave selges søndag, skriver The Guardian.

Bakgrunnen for den dramatiske beslutningen er hackingsaken som ryster Storbritannia.

Slettet meldinger til savnet jente

Mandag kom det frem at detektiver fra Scotland Yard skal ha funnet beviser på at journalister fra News of the World hacket seg inn på telefonsvareren til den savnede jenta Milly Dowler i 2002 — og slettet meldinger fra telefonsvareren.

Meldingene skal ha blitt slettet de første dagene etter at jenta forsvant i 2002, angivelig for at det skulle bli plass til nye meldinger.

Pårørende av britiske soldater som falt i Afghanistan eller Irak, skal også ha fått sine samtaler avlyttet av folk fra søndagsavisen med et opplag på over 2,8 millioner. Avisen skal også ha skaffet seg tilgang til talepostkasser tilhørende pårørende av ofre for barnedrap, melder NTB.

Personlige detaljer om de falne skal være funnet i papirene til privatdetektiven Glenn Mulcaire, som jobbet for News of the World. Mulcaire, som har en fortid som profesjonell fotballspiller, er tidligere straffedømt for å ha avlyttet den britiske kongefamiliens telefoner.

Onsdag ble det kjent at politiet også har vært i kontakt med de pårørende i en annen drapssak fra 2002 i forbindelse med telefonhackingen. I tillegg ble det kjent at avisen også kan ha avlyttet telefonene til pårørende etter terrorangrepene i London i 2005.

4000 ofre

Ifølge Sky News kan det ha vært så mange som 4000 ofre for telefonhackingen.

Avsløringene har skapt voldsomme reaksjoner. Onsdag var det krisemøte i underhuset, og statsminister David Cameron har lovet en offentlig gransking.

Mediefyrsten Rupert Murdoch og hans medarbeidere - først og fremst Rebekah Brooks, tidligere sjefredaktør i den News International-eide tabloiden The Sun og nå sjef for mediekonsernet - ser ut til å innse at denne gangen har News of the World gått altfor langt. Labour-leder Miliband krever at Brooks må ta følgene av skandalen og gå av.

News International svarer på anklagene om avlytting av pårørende til falne soldater at konsernets forhold til Storbritannias væpnede styrker er «ulastelig».

— Hvis disse påstandene stemmer, er det helt forferdelig og svært skremmende, heter det i en uttalelse fra konsernet.

Ifølge The Independent kan opp til fem journalister og administrativt ansatte i News International bli pågrepet i løpet av de nærmeste dagene.

Storavtale kan ryke

For Murdoch kan skandalen få enda større konsekvenser enn at melkekuen News of the World, som har vært i salg siden 1843, legges ned.

Hans planer om å ta over Storbritannias største kommersielle TV-selskap, BSkyB, står nå i fare. Regjeringen har utsatt avgjørelsen i flere uker, skriver The Guardian.

Den sosialdemokratiske veteranen og tidligere ministeren Frank Dobsom er en av dem som raser mot News of the Worlds opptreden.

— Etter det Murdoch-konsernet News International har innrømmet av lovbrudd og overgrep, burde de ikke få innvilget så mye som et drosjeløyve, sier den sosialdemokratiske veteranen og tidligere ministeren Frank Dobsom til The Independent.

SMILENE HAR STIVNET: Rebekah Brooks og Rupert Murdoch har styrt mediekonsernet som driver News of the World. Dette bildet er fra et galoppstevne i Gloucestershire i mars 2010.
Publisert