Les også:

Hvis du handler i Sverige i dag må du betale 90 norske kroner (NOK) for varene som er verdt 100 svenske kroner (SEK).

I det meste av 2010 slapp du unna med å betale mellom 80 og 84 norske kroner for 100 svenske.

For to år siden, i februar 2009, kostet det bare 77 norske kroner for varer verdt 100 svenske. Dermed koster varene i dag 17 prosent mer i dag.

Den gangen viste en pristest gjennomført av Aftenposten at man sparte mellom 25 og 30 prosent på å kjøpe kylling, kjøttpålegg, vaskemiddel og tørrvarer i Strømstad og Svinesund, sammenlignet med lavprisbutikker i Oslo.

Hvis prisforskjellene nominelt er de samme, er altså lønnsomheten mer enn halvert nå, sammenlignet med for to år tilbake.

Besparelsene på tobakksvarer er redusert tilsvarende.

Når det gjelder innkjøp på Systembolaget, viser Aftenpostens tidligere undersøkelser at det avhenger svært mye av hva du putter i handlekurven. Noe sparer du mye på, for andre ting er det bare snakk om en ti-krone eller to.

Med utgifter til drivstoff, bompasseringer og bilslitasje på 500 kroner og oppover fra Oslo, spørs det da hvor mye lønnsomhet som gjenstår.

Godt for svenskene

Svensk økonomi er i god vekst og SEK har styrket seg jevnt og trutt gjennom denne vinteren.

— Den svenske kronen var i nærheten av 90 norske i oktober, november og desember 2008. Før det må vi tilbake til januar 2007 for å finne en like sterk svensk krone, forteller valutaanalytiker Maren Romstad i DnB NOR Markets til Aftenposten.no.

- Sterk som Pippi

Det er den gode veksten i den svenske økonomien som er årsaken til at SEK nå er så sterk.

- Sverige ble svært hardt rammet av finanskrisen fordi de har mye eksport og mye kapitalkrevende industri. Men de har kommet seg tilbake og er nå en av de økonomiene i verden som går best for tiden, sier Romstad.

Lederen for OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) sa i januar at svensk økonomi er like sterk som Pippi Langstrømpe.

Romstad forteller videre at den gode veksten og fallende ledigheten i Sverige har ført til at sentralbanken har hevet renten flere ganger.

— Når renten heves vil valutaen som regel styrke seg. I tillegg har den svenske kronen vært svak siden finanskrisen så det er ikke unormalt at den nå styrker seg.

Vil holde seg sterk

I mange andre europeiske land ønsker de en svak valuta fordi det er gunstig for eksportindustrien. En sterk valuta gir dyrere varer i landene som skal kjøpe dem.

— Men den svenske sentralbanken har sagt den er komfortabel med en sterk valuta, gitt den gode økonomiske situasjonen, sier Romstad.

Hun kan ikke love norske harryhandlere billigere varer med det første, selv om også norsk økonomi går godt.

— Den svenske kronen vil nok holde seg sterk en god stund fremover fordi det går så bra i Sverige og flere rentehevinger er i vente. Vi tror den vil holde seg på dette nivået mot den norske kronen en god stund fremover.