Det viser nye tall fra forvaltningsselskapet DNB Asset Management. Spania, Hellas, Portugal og Italia selger derfor mer og kjøper mindre, noe som fører til at underskuddet på handelsbalansen minker.

— Det går i riktig retning. I tillegg ser vi at mens Tyskland har høy lønnsvekst, har landene i Sør-Europa ingen eller negativ lønnsvekst. Det gjør dem mer konkurransedyktige, sier leder for renteforvaltning i DNB Asset Management, Svein Aage Aanes.

- Løser ikke problemene

Dette til tross: Spania er fortsatt det eneste av de fire landene som nå eksporterer mer enn det importerer og dermed har en såkalt positiv handelsbalanse. Hellas, Portugal og Italia går fortsatt i minus. Aanes tror ikke problemene vil være over for noen av landene på mange år fremover.

— Til nå har håndteringen av det som skjer i Europa båret mer preg av lapping av symptomer enn av å ta tak i de underliggende problemene. Dermed fortsetter krisen.

I helgen kom nyheten om at Spania har spurt om en pakke på 100 milliarder euro for å redde sine banker. Men mange mener at dette ikke vil være nok. Flere peker også på Italia som det neste landet som kan havne i trøbbel. Aanes mener det er en stor sannsynlighet for politisk uro i flere euroland og tror at Hellas forlater euroen, selv om det ikke skulle skje etter helgens valg. Det vil likevel ikke løse eurosonens problemer.

- Fem til ti år med krise

— Italia og også Spania står nå for tur. I Italia er veksten svak, og regjeringen klarer ikke å levere de kuttene de har lovet. De andre landene sliter også når det gjelder gjeld og underskudd.

Ifølge Aanes er to scenarier sannsynlige i Europa - at euroen kollapser fullstendig, eller at Tyskland bestemmer seg for å ta regningen og beroliger investorer verden over.

— Det siste scenariet er ikke særlig sannsynlig. Derfor tror jeg vi kommer til å bevege oss mellom perioder med uro og større tillit i fem til ti år fremover.

Fortsatt lav rente

Krisen i Europa betyr en svakere vekst i norsk økonomi enn forventet, og dermed også lavere renter for folk flest.

— Vi tror Norges Bank vil holde seg til politikken med «don't rock the boat» og holde styringsrenten uendret til 2013 for så å sette den gradvis opp.

— Med den veksten vi har i Norge i dag, skulle renten egentlig vært mye høyere. Men med det som skjer i eurosonen akkurat nå, er det svært vanskelig for Norges Bank å trappe den opp, sier Aanes.

Billige aksjer

Uroen i Europa har også ført til aksjer på billigsalg.

— Vi ser at avkastningen på aksjer nå er god hvis man er villig til å investere langsiktig. Vi vil ikke fraråde folk fra å putte penger i madrassen eller på sparekonto, men det er heller ikke grunn til panikk hvis du nå har endel sparepenger plassert i fond.