De har med absolutt alt for tre ukers fiske i Norge: Ferdigkokte poteter, pølser, egg, brød, dopapir og rent for meget øl og vin.

I to måneder har de spart for turen opp til Fosen i Trøndelag. I morges rullet de i land på Hjortneskaia — og rett i tollvesenets garn.

— Har dere for mye øl, snaps eller vin? spør kontorsjef Paul Ask i Tollregion Oslo og Akershus.

Svaret kommer lett momlende:

- Tja, joda litt for mye er det kanskje, men så skal de jo være borte i tre uker, og han som leier ut campinghytta og båtene setter pris på en kald øl til EM-fotballen. Og så er vi jo fem stykker...

- Kraftig økning

Hittil i år har oslotollerne gjort over 1500 beslag vesentlig av øl, sprit, vin og sigaretter, noe som er en økning på 50 prosent fra året før:

— Treffer vi når vi plukker ut biler for kontroll har ti av ti med seg for mye. Nå om sommeren er tyske bobiler og fiskere våre beste kunder. Og de fleste synes de norske kvotene på alkohol er for små, sier Ask til Aftenposten.no. Han forteller at de godt voksne ofte er de mest fantasifulle. Når de sjekker en pent oppredd seng kan puta være ti liter vin, og 12 liter «vann» kan like gjerne være den blankeste vodka i verden.

- Kan vi få ta en titt...

I morges kom det 190 biler med Color Fantasy, og et 20-talls ble viftet inn for en nærmere sjekk.

Kameratgjengen på fem fra Stuttgart var de første de første.

Når presseningen på boggiehengeren brettes til side åpenbarer det seg et imponerende lass av dagligvarer pent dandert rundt en fryseboks.— Jeg har vært 20 somre på rad i Norge. Når vi reiser hjem her hver av oss 18 kilo frosset fillet av torsk. Dette er en fantastisk måte å feriere på, forteller en av mennene.

- Godt skjult

Mens mennene lett nervøst titter bort på Paul Ask som lemper baggasje så svetten pipler kommer det frem at de nok har litt mer enn litt for meget av øl og vin.

— Hmmm, god snaps, sier Paul Ask etter å ha vridd korken av en termos og kjent på duften av ekte smuglersprit.

Så dukker det frem i høyt tempo. 16 vinkartonger, drøyt 50 liter øl, men «bare» seks-syv liter brennevin på flasker og enda et par termoser. — Aldri mer Norge. Jeg fatter ikke at dere tror turister vil komme hit når dere tar i mot oss med høye bøter og tar drikkevarene våre, sier lederen for kameratgjengen.

Han er sur. Sier gleden er borte og ferien spolert.

Aldri mer Norge, gjentar han.

Lett motstrebende vedgår han at han kjente kvotene, at det nok ikke er første gang boggiehengeren har vært litt for lastet, men så var det dette med eieren av campingplassen og alle vennene de hadde lovet å ta med go'saker til.

13.500 i forelegg

Etter at lovlig kvote med litt ferierabatt er trukket i fra må hver av de fem kameratene ut med 2.700 kroner i bot til statskassen.

— Surt, gjentar vår nye venn.

Etter 45 minutter og minus 415 euro på feriebudsjettet kan de begynne å pakke hengeren igjen.

— Surt, men OK. Og kanskje blir det Norge neste år også. Man kan da ikke være så uheldig å bli tatt av tollen to år på rad? spør han forhåpningsfullt...

Men før de dro videre gjorde de noe som ikke var vanlig: De kjørte uten å ha bilde av flaskene og tolleren på kaia.

Et slikt trofébilde åpner nemlig særs mange tyske fotoalbum til minne om den dyre Norgesferien.